"Adri Bom-Lemstra nam het eerste exemplaar in ontvangst." (Foto: "Ton van Zeijl")

Historisch Jaarboek overhandigd aan Adri Bom-Lemstra

Nieuws

Het Jaarboek 2021 van het Genootschap Oud Westland is uit. Op zaterdag 4 september is het jaarboek tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Oude Kerk in Naaldwijk gepresenteerd. Voorzitter van Glastuinbouw Nederland Adri Bom-Lemstra nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Tijdens de bijeenkomst hield Anneke Duivesteijn een lezing over de Nationale Zomerbloemententoonstelling, die in de periode 1986-2019 jaarlijks in De Oude Kerk in Naaldwijk is gehouden. Het jaarboek bevat een artikel van haar hand over deze tentoonstelling, die op het hoogtepunt tegen de 30.000 bezoekers trok.

De teelt van zomerbloemen nam in de jaren tachtig een hoge vlucht waardoor werd besloten tijdens de braderie in Naaldwijk een expositie te houden. De professionele leiding lag lange tijd in handen van de bekende arrangeur Aad van Uffelen. Bij de ontwerpen werd gewerkt met respect voor het gebouw en gebruik van de lichtinval door de hoge ramen. In 1998 werd op zondag een bloemvesper gehouden door predikant. In 2019 kwam een einde aan een traditie van meer dan dertig jaar. Er was gebrek aan vrijwilligers en ook enkele grote sponsoren hadden zich teruggetrokken.

Paprikakas

In 2020 ging de karakteristieke woning ‘Nieuw-Honsel’ aan de Nieuweweg tegen de vlakte. Het pand was een laatste overblijfsel van de kwekerij, die in 1900 door Cornelis van den Berg werd opgezet. Al snel werd een voor die tijd groot modelbedrijf van 4,7 hectare gebouwd, dat vooral druiven en tomaten leverde voor de export naar Engeland. In 2020 kwam de kavel in handen van de buurman, die ‘Nieuw Honsel’ sloopte voor de nieuwbouw van een grote paprikakas. Harry van den Berg (geen familie van de stichter) heeft de geschiedenis van deze kwekerij beschreven.

Martinus Dorpius is de naam van een bekende columnist in een plaatselijk blad. Minder Westlanders weten dat achter deze Latijnse naam Naaldwijker Maarten van Dorp schuil gaat. Van Dorp werd in 1504 hoogleraar aan de universiteit in Leuven. Hij correspondeerde met de grote namen van zijn tijd zoals Desiderius Erasmus, Thomas More en Maarten Luther. De Leuvense wetenschapper Christophe Geudens en Harry Groenewegen gaan in op het gedachtegoed van deze geleerde van naam.

Oud-Westlandprijs

Frank de Klerk heeft een bijdrage geleverd over Westlanders op bedevaart door de eeuwen heen. De redactie heeft unieke oude foto’s van alle Westlandse dorpen door plaatselijk deskundigen van uitleg laten voorzien. Voorts twee bijdragen over de geschiedenis van Zuidkoop B.V. Natural Projects en de Dutch Flower Group. De archeologische kroniek, de bibliografie van het Westland over 2020, het verslag van juryvoorzitter Adri van Vliet bij de uitreiking van de Oud-Westlandprijs en het Jaarverslag maken het jaarboek 2021 compleet.

Het jaarboek is na zaterdag 4 september voor 14,95 euro te koop bij de plaatselijke boekhandels, bij het Westlands Museum en via de webshop van het Genootschap.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Sportwethouder Anko Goudswaard trapt SantaRun af Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Twee gewonden na ongeval op Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk Video 19 uur geleden
Afbeelding
Fietsster gewond na aanrijding, automobilist rijdt door Galgeweg ‘s-Gravenzande 112-nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Groep 8 van De Achtsprong doneert aan Hartstichting Algemeen 30 nov, 13:30
Afbeelding
Lezing over invloed Westlandse familie op klassiek onderwijs Algemeen 30 nov, 09:14
Afbeelding
De kranten staan weer online! Algemeen 30 nov, 08:00
Afbeelding
Team Westland deelt het Westlandse miljoen uit Algemeen 29 nov, 13:44
Afbeelding
Rosanne den Drijver verslaat alle jongens Sport 29 nov, 13:40
Afbeelding
Poeldijker heeft mortierbommen in schuur Algemeen 29 nov, 13:12
Afbeelding
Westlandse voorjaarsbeurs bloemenveiling verplaatst naar Rijswijk Werken 29 nov, 12:59
Afbeelding
Op zoek naar de gouden tip die leidt naar Jaïr Soares: ‘Minimaal een persoon weet iets’ Algemeen 28 nov, 20:46
Afbeelding
Voorzitterswissel bij Jongerenraad: ‘Onze ideeën worden steeds vaker opgepikt door de Gemeenteraad!’ Politiek 28 nov, 20:13
Afbeelding
Vermist en gemist: Whiskey Algemeen 28 nov, 17:40
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief