Pim en Jake waren Directeur voor 1 dag: ‘Als zeer geslaagd ervaren’

‘25 Top studenten met lef’ werden gezocht voor het event ‘Directeur voor 1 dag’. Dit samenwerkingsverband tussen Horti Heroes, Seed Valley, Fruit Tech Campus, Greenport Duin & Bollenstreek, Greenport Aalsmeer en Glastuinbouw Nederland, biedt derde- of vierdejaars hbo-of wo studenten de kans om een dag mee te lopen met een topondernemer in de food & flower industrie.
door Rianne Dekker
Dit met het doel hen te enthousiasmeren voor een carrière in de tuinbouwsector. Twee Westlandse studenten zagen hun kans schoon en meldden zich aan door onder andere aan te geven wat een directeur van hen zou kunnen leren. Zij waren vorige week ‘Directeur voor 1 dag’.
Pim Groenewegen en Jake Grootscholten, beiden 20 jaar oud en echte Westlanders, waren het na hun avontuur onafhankelijk van elkaar over één ding eens: “Het was een zeer geslaagde dag, waarbij we veel hebben geleerd en we ons vanaf moment 1 welkom voelden in het bedrijf.”
De dag van Pim
Pim beet het spits af en liep op dinsdag 14 november mee met Stefan Verhoeff, directeur van bloemen en planten exportbedrijf Van Dijk Flora in Honselersdijk. “Ik had me van te voren ingelezen over het bedrijf en zodoende hoge verwachtingen”, aldus de student Fiscale Economie én Economie en Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Deze werden meer dan waargemaakt. “Naast de directeur was iedereen in het bedrijf gastvrij. Ik vond het een fijne ervaring dat ik me meteen welkom heb gevoeld bij Van Dijk. Ik heb veel geleerd over het bedrijf door middel van vragen stellen en vond het zo geslaagd, dat ik hoop volgend jaar weer aan Directeur voor 1 dag te mogen meedoen. Ik zit namelijk nu in het laatste jaar van mijn bachelor Fiscale Economie, maar doe ook Economie en Bedrijfseconomie, die ik volgend jaar ga afronden.”
Pim Groenewegen (l.) en Van Dijk Flora-directeur Stefan Verhoeff zijn blij met het organiserende Horti Heroes. - Foto: PR
Hoewel je in één dag een goed idee krijgt van de werkzaamheden van de directeur, vindt Pim deze termijn wat aan de korte kant voor het geven van eventuele inzichten van zijn kant. “Een week meelopen zou daarvoor beter zijn. Maar ik kon wel iets van advies geven in de adviesopdracht die ik meekreeg over hoe de toekomst van de CFO eruit ziet en welke uitdagingen hierbij komen kijken voor Team Finance en Van Dijk Flora als geheel. En bij mijn aanmelding heb ik aangegeven dat een ondernemer kan leren van mijn ideeën over de functie van een onderneming in een samenleving.”
Pim ambieert een carrière bij één van de vier grote accountantskantoren in Nederland, met een specialisatie in de groente/fruit sector.
De ervaring van Jake
Jake was donderdag 16 september aan de beurt. Hij was gekoppeld aan Hobaho Lisse en liep die dag mee met algemeen directeur Theo Aanhane van dit gespecialiseerde bedrijf in het verbinden van vraag en aanbod in de markt van bol- en knolgewassen en vaste planten. De vierdejaars hbo-student Tuinbouw & Agribusiness in Delft viel meteen met zijn neus in de boter, want hij mocht onder andere bollen planten in de Hobaho tuin in Keukenhof. Ook over het verdere verloop van de dag was hij lovend. “Ik was bijvoorbeeld bij een gesprek van de directeur met één van de productmanagers en kon hierbij gewoon m’n vragen stellen. Er was een open structuur, ik mocht alles zien en horen en niets was te gek. Ik kwam die dag voor het eerst met de bollensector in aanraking en heb dat als onwijs leuk ervaren.” Het antwoord op de vraag of hij hierin een carrière ziet, zegt voldoende. “Ik ben iemand die met twee handen een sector probeert te pakken waar hij nog niets vanaf weet. De bollensector is een gave sector, dus waarom niet?”
Jake zegt door de chrysanten kwekerij van zijn ouders sowieso een grote interesse in de tuinbouw te hebben. “Ik word er enthousiast van, ook omdat het zo’n brede sector is. Het is wel mijn droom om uiteindelijk in de kwekerij van mijn ouders te groeien. Aan het roer staan om samen met je team vorm te geven aan een bedrijf, dat is mijn doel.”
Maar niet nadat na het afstuderen een wereldreis is gemaakt, waarbij het nuttige met het aangename wordt verenigd. “Eerst genieten en werken, ervaring opdoen in het buitenland”, zo zegt hij.