Komende jaren meer Beschermd Wonen-projecten in Westland

Nieuws
Ook de voormalige Aloysiusschool in Monster wordt genoemd als mogelijke locatie voor Beschermd Wonen.
Ook de voormalige Aloysiusschool in Monster wordt genoemd als mogelijke locatie voor Beschermd Wonen. (Foto: PR)

Er komen in Westland op korte termijn 35 nieuwe plekken voor beschermd wonen voor jongeren van 18 t/m 27 jaar met autisme en/of psychiatrische problemen.

Door Esdor van Elten

Dat heeft te maken met de decentralisatie van beschermd wonen, waarmee het Rijk wil stimuleren dat mensen met psychische problematiek vaker in hun eigen woonplaats kunnen blijven wonen. Die decentralisatie is al sinds 2015 in gang gezet: toen werden gemeenten al verantwoordelijk voor het Beschermd Wonen, maar werd dat praktisch regionaal opgepakt. In het geval van Westland betekende dat samenwerking met Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland en Delft, waarbij de laatste gemeente als centrumgemeente fungeerde. Delft ontvangt de financiële middelen en verzorgt de opvangvoorzieningen en de ondersteuning. 

Vanaf 1 januari 2025 krijgt Westland de financiën zelf ter beschikking en is de gemeente dus ook verantwoordelijk voor de uitvoering

Vanaf 1 januari 2025 verandert dat, dan krijgt Westland de financiën zelf ter beschikking en is de gemeente dus ook verantwoordelijk voor de uitvoering. De structurele financiering van het Beschermd Wonen blijft bij het Rijk. In voorbereiding daarop stortte Delft in 2022 en 2023 al geld in een aparte reserve Beschermd Wonen. Dat potje bevat nu ruim anderhalf miljoen euro. Daaruit wil het college nu een bedrag van ruim 151.000 euro halen voor de eerste 11 tot 13 plekken, waarvoor de gemeente al een pand op het oog heeft. Dan blijven er nog 22 plekken over die op een later tijdstip moeten worden gerealiseerd. Daar zouden ook andere doelgroepen, zoals ex-verslaafden, voor in aanmerking kunnen komen.

Prodeba

Bij beschermd wonen krijgen mensen die dat nodig hebben begeleiding bij het zelfstandig leren leven. Dat kan in speciale behuizing zijn, maar ook in een eigen woning met ambulante begeleiding.

In essentie is Beschermd Wonen tijdelijk. En de hoeveelheid begeleiding verschilt. Het kan gaan om een paar uur per week. Bij sommige woningen is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. Die begeleiding gaat gegeven worden door Prodeba. Deze zorgorganisatie is actief in bijna heel Noord- en Zuid-Holland en biedt in Delft al beschermd wonen aan voor jongeren met autisme. Doordat zorg en wonen gescheiden zijn, kunnen zij dat voor lagere kosten realiseren, zo staat in de brief van de burgemeester aan de Gemeenteraad. De samenwerking in Delft wordt als positief ervaren.

Veel vraag, weinig aanbod

Er is veel behoefte aan beschermd wonen voor jongeren met autisme. De behoefte is zo groot en het aanbod zo weinig, dat er zelfs ouderinitiatieven zijn, zoals die voor de ‘Hof van ‘s-Gravenzande’. Hier is het de bedoeling dat er enkele woningen gebouwd gaan worden die via het ouderinitiatief verkocht gaan worden. Het is de bedoeling dat mensen hier langdurig of zelfs hun hele leven kunnenblijven wonen. 

Ook de voormalige Aloysiusschool in Monster wordt genoemd als mogelijke locatie voor Beschermd Wonen

Ook de voormalige Aloysiusschool in Monster wordt genoemd als mogelijke locatie voor Beschermd Wonen. De plannen hiervoor werden tijdens een door de gemeente georganiseerde inloopavond in januari toegelicht. Hier zouden 42 wooneenheden gerealiseerd moeten worden, waarvan 14 voor de Stichting VEME. een ouderinitiatief voor langdurige zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, en 10 appartementen voor de zorgorganisatie Stichting Veste en Stichting Klimkoord uit Monster, die zorg biedt aan jongeren met een vorm van autisme. De overige 18 woningen worden sociale huur.