Wooninitiatief VeMe blij met plan ontwikkeling in Monster

Zorg
Negen van de veertien toekomstige bewoners vormen al een hechte groep met elkaar.
Negen van de veertien toekomstige bewoners vormen al een hechte groep met elkaar. (Foto: Stichting VeMe)

Is het normaal gesproken al een grote stap als je kind uit huis gaat, voor de ouders van Stichting VeMe (Voor elkaar, Met elkaar) geldt dat nog meer. Eind 2025 zullen hun kinderen met een handicap in het zwaardere segment met elkaar gaan samenwonen, op de plek waar nu nog de voormalige gymzaal staat van de Aloysiusschool in Monster.

Elke zes weken komen de toekomstige bewoners even bij elkaar. De laatste keer was er taart, want een van hen, Chimène, was jarig. Dat wist haar huisgenoot-to-be Anna heel goed. “We moeten wel het cadeautje voor Chimène meenemen,” zei ze vooraf. Als voorzitter van ouderinitiatief Stichting VeMe, vindt Annemiek Verroen het mooi om te zien hoe de kinderen zich op elkaars komst verheugen. “Het is gewoon hartverwarmend om te zien hoe hun band al gegroeid is,” aldus Annemiek. “Vooral voor ons als ouders. Wij moeten hen straks los gaan laten.”

Loslaten

Dat loslaten wordt nog wel even een ding voor Annemiek: “Het is anders dan bij mijn jongste dochter Ruby (28 jaar), die gezond is. Zij is al een aantal jaren het huis uit, pasgeleden getrouwd, en dat zijn háár beslissingen. Bij mijn gehandicapte dochter (Kelly is doof en rolstoelgebonden, red.) ben ik degene die het allemaal voor haar beslist. Maar ik weet dat ik dat niet altijd kan blijven doen.”

IJsje eten

Stichting VeMe werd vijf jaar geleden door Annemiek opgericht. Hun doel: een huis creëren waar gehandicapte jongvolwassenen samen kunnen wonen. De gemeente wees de stichting op de locatie van de voormalige Aloysiusschool in Monster. “Een perfecte locatie, middenin het centrum,” merkte Annemiek meteen op. “Een aantal van onze kinderen zijn rolstoelgebonden en kunnen er dan makkelijk op uit, bijvoorbeeld om lekker een ijsje te eten met een begeleider.”

Vele gesprekken met verschillende partijen later, is er nu aan alle kanten groen licht gegeven voor het vormgeven van het nieuwe wooncomplex. Het komt op de plek te staan van de voormalige gymzaal, die - anders dan het hoofdgebouw van de Aloysiusschool - geheel afgebroken wordt.

24-uurszorg

De woning wordt opgedeeld in twee groepen van zeven bewoners. Er komen twee gemeenschappelijke woonkamers, verbonden door een gezamenlijke keuken en een speciale ‘snoezelruimte’, waar de bewoners lekker kunnen ontspannen. Er wordt professionele 24-uurszorg aan de kinderen geleverd, want ze hebben allemaal een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in het zwaardere segment. Op de eerste verdieping komen de appartementen en boven hun woonlaag komen in het gebouw senioren te wonen.

Thuisgevoel

Het zal voor het eerst zijn dat de kinderen gaan samenwonen in een gemeenschap, zónder hun ouders. Daarom is het belangrijk om meteen een echt thuisgevoel te creëren, vertelt Annemiek. “We hopen in de toekomst een mooie groep vrijwilligers te hebben die samen met de kinderen boodschappen willen doen, of met hen willen koken.”

Regelmatig gaat de groep nu al met elkaar op pad, zoals onlangs nog naar Duinrell. De zeswekelijkse bijeenkomsten vinden plaats bij dagbestedingslocatie Woutershof in Monster, onder begeleiding van een professional van Ipse de Bruggen. Terwijl de kinderen dan een activiteit doen, nemen de ouders alle plannen weer door. Na afloop drinken ze samen wat. “Het is een fijne groep,” aldus Annemiek. “Laatst plaatste ik voor het eerst een post op Facebook waarin ik ons ‘de VeMe-familie’ noemde. Zo vóelt het ook.” Annemiek vult nog aan: “Maandelijks sparen onze kinderen een bedrag bij elkaar om bij te dragen aan de woning. Ook collecteren degenen die dat kunnen, organiseren ze lege flessen-inleveracties en zijn ze erbij als Stichting VeMe als goed doel bij een actie wordt betrokken.”

Eind 2025

Naar verwachting zal het nieuwe wooncomplex vóór eind 2025 gerealiseerd zijn. De toekomstige bewoners kijken er dus zeker naar uit. Om met de woorden van Tess, een van hen, te spreken: “De sloophamer op die gymzaal en dan kunnen we gaan bouwen!”

Meer info over Stichting VeMe: stichtingveme.nl.