Militair uit Naaldwijk vervolgd voor groepsbelediging van Joden

Nieuws
Volgens het OM werden de uitspraken gedaan in openbare WhatsApp-groepen met tientallen leden, waarvan de verdachte niet iedereen kende.
Volgens het OM werden de uitspraken gedaan in openbare WhatsApp-groepen met tientallen leden, waarvan de verdachte niet iedereen kende. (Foto: Pixabay)

Een schokkende zaak kwam vandaag voor de rechtbank in Arnhem toen het Openbaar Ministerie een taakstraf van 120 uur eiste tegen een voormalig Nederlandse militair uit Naaldwijk. De 25-jarige verdachte werd beschuldigd van groepsbelediging, waarbij hij herhaaldelijk antisemitische opmerkingen maakte, zelfs nadat hij met zijn eenheid Kamp Auschwitz had bezocht.

De officier van justitie opende de zaak met sterke woorden, waarbij hij benadrukte hoe pijnlijk het is dat een militair, die een bezoek aan Auschwitz heeft gebracht, zich schuldig maakt aan dergelijke uitspraken. De verdachte, die inmiddels uit Defensie is ontslagen, wordt ervan beschuldigd structureel haatdragende opmerkingen te hebben geuit tegen Joden.

Chatgesprekken

De zaak kwam aan het licht tijdens een ander strafrechtelijk onderzoek, waarbij de telefoon van de verdachte werd doorzocht. Daar werden chatgesprekken gevonden waarin hij antisemitische opmerkingen deelde, zoals het vergelijken van zijn groep met bruinhemden tijdens de Kristallnacht.

Volgens het OM werden deze uitspraken gedaan in openbare WhatsApp-groepen met tientallen leden, waarvan de verdachte niet iedereen kende. Hierdoor nam hij het risico dat de beledigende berichten buiten de groep zouden worden verspreid, waardoor hij strafbaar werd.

Geen ‘foute’ grap

Het verweer van de verdachte, dat zijn opmerkingen als grap bedoeld waren, werd door het OM verworpen. Ze benadrukten dat zijn acties veel verder gingen dan een enkele ‘foute’ grap en wezen op de ernst van het verheerlijken van nazisme en antisemitisme.

De groepsbelediging van Joden en het voorhanden hebben van verboden wapens, zoals een valmes, een boksbeugel en een gasdrukwapen, werden door het OM als zeer ernstig beschouwd. De aanklager benadrukte dat het gedrag van de verdachte de rechten en waardigheid van Joodse mensen ernstig aantastte, vooral gezien de zorgen over toenemend antisemitisme in Nederland.

Als gevolg van deze ernstige aanklachten eiste het OM een taakstraf van 120 uur tegen de verdachte.