Zóveel huizen bouwt Westland in vergelijking met andere gemeenten

Nieuws
Bouw van appartementengebouw Heendijck in Heenweg bereikt hoogste punt, januari 2023.
Bouw van appartementengebouw Heendijck in Heenweg bereikt hoogste punt, januari 2023. (Foto: Fotostudio Gerard-Jan Vlekke / Fotovak)

Het aantal woningen dat in Nederland in de pijplijn zit om gebouwd te worden, is de afgelopen jaren bijna met de helft toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Volgens deze cijfers waren er eind 2023 ruim 177 duizend woningen in deze fase, wat bijna 58 duizend woningen meer is dan aan het eind van 2015. Dit betekent een indrukwekkende toename van 48 procent.

De stijging van het aantal woningen in de pijplijn was vooral merkbaar in de jaren 2017, 2018 en 2021. In deze jaren werden er meer vergunningen verleend. Dat betekende een aanzienlijke groei van het aantal woningen dat gebouwd zou gaan worden. De vergunningen die worden verleend, kunnen overigens ook zijn voor woningen waarvan de bouw nog niet is gestart, maar die wel op de planning staan.

Plannen

Het CBS rapporteert dat de toename van het aantal woningen in de pijplijn niet te wijten is aan langdurige stagnatie van bouwprojecten, maar eerder aan de groeiende plannen om meer woningen te bouwen. Het aandeel woningen dat zich in de pijplijn bevindt voor een periode van nul tot twee jaar, is in de afgelopen acht jaar vrijwel constant gebleven. Eind 2023 stond bijna 74 procent van de woningen in de pijplijn gepland om binnen twee jaar gebouwd te worden, vergelijkbaar met het percentage in 2015.

Regionale verschillen

Op gemeentelijk niveau valt op dat Amsterdam de leiding neemt met bijna 22 duizend woningen in de pijplijn, veruit het hoogste aantal van alle Nederlandse gemeenten. Daarna volgen Den Haag (10 duizend), Rotterdam en Utrecht (beide 9 duizend). Opvallend is ook dat Zoeterwoude en Ouder-Amstel relatief gezien de meeste woningen in de pijplijn hebben in vergelijking met hun woningvoorraad, respectievelijk 10,7 procent en meer dan 8 procent.

In tegenstelling hieraan zaten in de noordelijke provincies en in Limburg relatief gezien de minste woningen in de pijplijn.

Westland en regio

In Westland zit 3,34% van de woningen in de pijplijn ten opzichte van de totale woningvoorraad. In een top 10 gemeenten in de regio staat Westland daarmee op de vijfde plaats.

  1. Pijnacker-Nootdorp: 3,82%
  2. Den Haag: 3,72%
  3. Rijswijk: 3,66%
  4. Maassluis: 3,59%
  5. Westland: 3,34%
  6. Rotterdam: 2,86%
  7. Delft: 1,73%
  8. Schiedam: 1,13%
  9. Vlaardingen: 1,08%
  10. Midden-Delfland: 0,65%

Percentage woningen in de pijplijn ten opzichte van de totale woningvoorraad.