Oproep Glastuinbouw: ‘Houd vast aan 0% btw op groenten en fruit’

Politiek
Wethouder Varekamp van het Westland is de kartrekker van het initiatief om de BTW op groente en fruit te verlagen naar 0%
Wethouder Varekamp van het Westland is de kartrekker van het initiatief om de BTW op groente en fruit te verlagen naar 0% (Foto: Thierry Schut)

Een groep wethouders van het Platform Glastuinbouw Gemeenten (PGG) roept het kabinet op om vast te houden aan het voornemen om het btw-tarief op groenten en fruit te verlagen naar 0%. In een brief nodigen ze staatssecretarissen Van Ooijen en Van Rij uit voor een gesprek over dit onderwerp. Maar de maatregel blijkt lastiger uit te voeren dan gedacht, zo blijkt uit recent onderzoek.

In Nederland heeft de helft van de volwassenen te kampen met overgewicht of obesitas, terwijl dit percentage onder kinderen op 15% ligt. Om deze problematiek aan te pakken, heeft het kabinet Rutte IV bij haar aantreden verschillende maatregelen aangekondigd. Een van deze maatregelen was het verlagen van het btw-tarief naar 0% op groenten en fruit.

Het voornemen van het kabinet werd positief ontvangen door het PGG. Een lager btw-tarief op gezonde producten stimuleert immers de consumptie van groenten en fruit. Een gezondere bevolking resulteert in lagere maatschappelijke kosten, zoals verminderde zorgkosten, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Bovendien draagt het betaalbaar maken van een gezond voedingspatroon bij aan het verkleinen van gezondheidsverschillen.

Wethouder Westland

Wethouder Varekamp van Westland, de kartrekker van het initiatief, benadrukt het belang van het behouden van het 0% btw-tarief op groenten en fruit. Hij stelt: “Uit de Nederlandse kassen komen dagelijks verse en gezonde groenten die bijdragen aan een goede gezondheid. Het niet afschaffen van de btw op groenten en fruit zou daarom een bijzonder slecht idee zijn.”

Het Platform Glastuinbouw Gemeenten (PGG) is een samenwerkingsverband van belangrijke glastuinbouwgemeenten in Nederland. Het doel van dit platform is om gezamenlijk kansen te benutten op het gebied van verduurzaming, innovatie en herstructurering, en om gezamenlijk de uitdagingen waar de sector voor staat aan te pakken.

Ingewikkeld

Het kabinet twijfelt of het nultarief voor groenten en fruit wel moet worden doorgezet. Dat het ingewikkeld is, duur - tussen de 550 en 950 miljoen euro - en nauwelijks zorgt dat we meer groenten en fruit gaan eten (hooguit vier procent), bleek in maart uit onderzoek. Ook is het lastig uit te voeren voor de Belastingdienst en zal er juridisch getouwtrek ontstaan omdat meer producenten vinden dat ze onder het nultarief moeten vallen.