Westland Verstandig verwacht over twee tot vijf maanden nieuwe wethouder

Politiek
Wie neemt er in plaats van Rombout over twee tot vijf maanden zitting in de raadzaal?
Wie neemt er in plaats van Rombout over twee tot vijf maanden zitting in de raadzaal? (Foto: Gemeente Westland)

Westland Verstandig wil binnen twee tot vijf maanden een opvolger voor wethouder Barend Rombout hebben gevonden. Dat laat Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig weten.

Door Evelyne Lammerding

Direct na de extra raadsvergadering in de nacht van woensdag op donderdag waarin de gemeenteraad met uitzondering van Westland Verstandig de wethouder lieten vallen, was nog onduidelijk of Westland Verstandig zou doorgaan in de coalitie of een nieuwe wethouder zou zoeken. Nu is helder dat er een nieuwe wethouder gaat komen. Westland Verstandig ziet genoeg redenen om samen met Gemeente Belang Westland en de VVD in de coalitie te blijven, laat Duijsens weten.

Portefeuille

Rombout had zorg en welzijn, volkshuisvesting, cultuur en dienstverlening in zijn portefeuille. Die portefeuille kent enkele hete onderwerpen: arbeidsmigrantenhuisvesting, thuiszorg en verpleeghuisbedden. Rombout struikelde afgelopen week over de hervatte plannen voor een verhuizing van de lokale omroep WOS uit ’s-Gravenzande naar het zalencentrum De Veiling.

Thuiszorg

De gesprekken met het stichtingbestuur van De Veiling over dat verhuisplan vormden de inzet voor de extra raadsvergadering. Die was aangevraagd door oppositiepartijen LPF en CDA. In die vergadering kwam ook de thuiszorg ter sprake. In april was afgesproken dat voor 101 cliënten het aantal uren huishoudelijke hulp snel zou worden teruggedraaid nadat daar op was beknibbeld. Maandag 5 juni bleek dat van de 101 dossiers er 48 nog niet waren hersteld. Dat namen ook de coalitiepartijen GemeenteBelang Westland en de VVD de wethouder kwalijk.

CDA en LPF dienden een motie van wantrouwen in naar aanleiding van de aanpak van de gesprekken met het bestuur van De Veiling en de onbehandelde thuiszorg-dossiers. Die werd vanwege de thuiszorg-ellende ook door GBW en VVD gesteund.

Coalitie voortzetten

Westland Verstandig ziet nog genoeg redenen om de coalitie met GBW en VVD voort te zetten. ‘Duidelijk is dat er genoeg drive en enthousiasme is voor een verdere samenwerking’, schrijft Duijsens in een persverklaring. De drie partijen werken sinds vorig jaar samen. Over twee tot vijf maanden zit er een nieuwe WV-wethouder, verwacht de fractie.