Kay Huisman behaalt zilveren World Cup medaille shorttrack

Sport
Kay (tweede van links) met zijn teamgenoten Friso Emons, Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt.
Kay (tweede van links) met zijn teamgenoten Friso Emons, Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt. (Foto: PR)

Shorttracker Kay Huisman heeft zondag 18 december bij de World Cups in Almaty zilver gewonnen met de mannen relayploeg. Het is de eerste World Cup-medaille voor de 25-jarige Monsternaar. Met het zilver op de aflossing bekroonde hij een sterk weekeinde.

Huisman beleefde zijn vierde World Cup weekeinde. Tijdens de derde World Cup, een week eerder, verliep de strijd zeer teleurstellend. Voor afgelopen weekeinde had Huisman zich duidelijk herpakt. Hij plaatste zich vrijdag op de openingsdag overtuigend voor het hoofdtoernooi op beide wedstrijdreeksen over 500 meter. Daarnaast plaatste hij zich met het mixed relayteam en met het mannen relayteam voor de halve finales.

Zaterdag reikte hij op de 500 meter tot de B-finale, waarin hij tweede werd. Dat betekende de zevende plaats van de ruim 40 rijders in deze competitie. Meteen erop was er een deceptie. Met het team van de mixed relay had hij eerder op de dag de A-finale bereikt, maar in die A-finale maakte een val van Huisman een einde aan de medaillekansen. Hij moest zich snel herpakken, want met het mannen relayteam moest hij zich voor de A-finale zien te plaatsten. Dat lukte.

Zondag bereikte hij opnieuw de B-finale van de 500 meter en won die rit, waarmee hij zesde van het hele veld was. In de afsluitende mannenrelay hielden Huisman en zijn teamgenoten stand tegen de Koreanen, Japanners en Hongaren. Ze moesten in een spannende finish alleen de Canadezen nipt voor laten gaan. Daarmee had Huisman zijn eerste World Cup-medaille te pakken.

Kay Huisman (links) bij een selectiewedstrijd eerder in het seizoen.