Jutta Leerdam en Niels Dijkshoorn winnen Westlandse Sportprijzen 2022

Sport
De winnaars van de Westlandse Sportprijzen 2022 op het podium.
De winnaars van de Westlandse Sportprijzen 2022 op het podium. (Foto: Thierry Schut)

Schaatster Jutta Leerdam en zwemmer Niels Dijkshoorn hebben de Westlandse Sportprijzen gewonnen. Zij kregen de prijzen overhandigd tijdens het sportgala dat gemeente Westland hield op donderdag 26 januari in WestlandTheater De Naald.

Tijdens de feestelijk avond zijn de prijzen onder andere uitgereikt door wethouder Anko Goudswaard, Edwin Zuidgeest van Topsport Westland, Olav van Ruijven, Anneke van Zanen-Nieberg van NOC*NSF en Tom Leezer. 

Wereldtop

De ’s-Gravenzandse Jutta Leerdam heeft ook in 2022 talloze prijzen op haar naam weten te zetten. Zij won onder andere goud bij het WK sprint, zilver op de Olympische Spelen (1000m) en goud op het EK (1000m). Op het NK behaalde zijn goud op de 500m en de 1000m. Met haar prestaties behoort zij tot de absolute wereldtop en dat beloonde de jury met de Westlandse sportprijs.

De 20-jarige Niels Dijkshoorn heeft in 2022 grote indruk gemaakt op de jury met zijn sportprestaties. De sporter uit ’s-Gravenzande heeft goud gewonnen op het NK 50m rugslag, zilver op NK 100m rugslag en zilver op NK 200m rugslag (daarmee 3x goud in zijn leeftijdscategorie). Inmiddels is Niels ook opgevallen bij Team NL en traint hij in het Pieter van den Hoogenband zwembad in Eindhoven. 

Talent

De Lara van Ruijven Talentprijs 2022 werd gewonnen door de 18-jarige mountainbiker Menno Huising uit Wateringen. Hij heeft verschillende junioren titels op zijn naam, waaronder Winnaar etappezege en eindklassement Spaans Baskenland juniorenkoers. Afgelopen jaar werd hij zesde op het WK voor Junioren in Australië. De jury vindt het bijzonder dat hij op deze jonge leeftijd al in het belofteteam van de Jumbo Visma-ploeg is opgenomen.

De handbaldames van Venéco Velo promoveerde voor het eerst in de geschiedenis van de Wateringse club naar de eredivisie, waar ze inmiddels meedraaien in de top. Dat leverde hen de prijs voor het Sportteam 2022 op. 

De Lierse wielrenner Celine de Vreede werd de G-sporter van het jaar 2022. Ze werd vorig jaar tweemaal Nederlands kampioen; op het NK veldrijden voor ID renners en het NK baan voor ID renners. 

Vrijwilliger

De prijs voor de sportvrijwilliger van 2022 ging met Met 42% van de bijna 5900 uitgebrachte stemmen naar Hein Wubben van wielrenvereniging Westland Wil Vooruit.

Tot slot ging de Sport Carrière Award 2022 naar wielrenner Tom Leezer uit ’s-Gravenzande. Hij ging in 2004 rijden voor de Van Vliet-ploeg van Westland Wil Vooruit en viel als snel op bij de toenmalige Rabobankploeg. Vanaf 2008 tot 2020 (13 seizoenen) reedt hij voor team Jumbo-Visma en haar voorgangers. In 2016 werd hij op een haar na net geen Wereldkampioen tijdens het Wereldkampioenschap Wegwielrennen in Doha. Daarna heeft Tom Leezer in 2017 een belangrijke rol gespeeld in de etappe zege op de Champs Elysee van Dylan Groenewegen. Jarenlang speelde Tom Leezer een ondersteunende rol als wegkapitein en daarmee anderen naar de top geleid. In 2020 heeft Tom Leezer zijn racefiets aan de wilgen gehangen. Genoemde prestaties maken dat hij de Sport Carrière Award 2022 van de gemeente Westland ontvangen heeft.

De livestream van de WOS met de uitzending van de sportprijzen is via deze link terug te kijken.