Deze 6 monumenten in Monster en Ter Heijde zijn open tijdens Open Monumentendag

Uitgaan
De Grafkelder Herckenrath trekt altijd veel belangstelling.
De Grafkelder Herckenrath trekt altijd veel belangstelling. (Foto: PR)

Open Monumentendag 2023 wordt volop gevierd in het Westland. Ook monumenten in Monster en Ter Heijde zijn die dag opengesteld voor bezichtiging: zes in totaal. 

Bij alle monumenten zijn vrijwilligers aanwezig om vragen te beantwoorden en te vertellen over de historie van het monument.

Grote Kerk


Grote Kerk, Kerkplein 1, 10-16 uur: De voorganger van dit 15e-eeuwse kerkgebouw vormde de moederkerk van de omliggende parochies. Na de Reformatie werd de kerk Nederlands hervormd. In 1901 heeft een felle brand grote schade aangericht aan de kerk en de toren. In het koor van de kerk is het grafmonument van luitenant-admiraal Anthony Pieterson te bezichtigen, stichter van de buitenplaats Geerbron.

H. Machutuskerk


H. Machutuskerk, Choorstraat 103, 10-16 uur: Deze zogenaamde Waterstaatskerk is in 1831 gebouwd. Later werd de kerk vergroot en er werd en fraai orgel geplaatst. In de tuin achter de kerk staat een Lourdesgrot uit 1877.

Molen De Vier Winden


Molen De Vier Winden, Haagweg 2, 10-17 uur: De huidige molen is in 1882 gebouwd, nadat de vorige molen door brand was verwoest. De eerste molen op deze plek dateert al van 1311. Bij de molen zijn verschillende activiteiten georganiseerd.

NH Kerk Ter Heijde


NH Kerk Ter Heijde, Willem III-plein 1, 10-16 uur: De eerste kerk in Ter Heijde van na de Reformatie dateert uit 1667. Deze moest vanwege de opschuivende kustlijn worden afgebroken. De huidige kerk is gebouwd in 1720, en verbouwd in 1952 en 2017.

Grafkelder Herckenrath

Grafkelder Herckenrath, Duinpan 10, 10-17 uur: Deze grafkelder is in 1847 aangelegd in de duinen, maar ligt nu hoger dan zijn omgeving door het afgeesten van het duingebied. In de kelder staan 14 kisten, waaronder die van de stichter Leon Herckenrath. Bij de grafkelder is een tentoonstelling ingericht.

Historische Druiventuin


Foto: Leo van den Ende

Historische Druiventuin De Vineyard, Vlotlaan 535, 10-18 uur: In 2004 werd deze tuin opgericht als voorbeeld van de Westlandse druiventeelt. Bezoekers kunnen er de historische druivenserres bezichtigen.