Hier in Westland werd de tijgermug dit jaar weer aangetroffen

In 2023 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op een recordaantal locaties in Nederland tijgermuggen aangetroffen. Ook in Westland werd de tijgermug opnieuw gevonden, op 20 juli, bij een bedrijf aan de Laan van de Heilige Lambertus in ‘s-Gravenzande.
In totaal werden er tijgermuggen aangetroffen in 35 gemeenten, in alle provincies behalve Friesland en Groningen. Dat blijkt uit een analyse van Stichting Platform Stop Invasieve Exoten. Bij twee gemeenten, waaronder Westland, zijn vondsten gedaan bij importeurs van het sierplantje Lucky bamboo. In de meeste gemeenten - negen - werd de tijgermug gevonden bij importeurs van gebruikte banden. Wilfred Reinhold, voorzitter van het Platform Stop Invasieve Exoten: “Bij veel van die bedrijven wordt de tijgermug er al meer dan tien jaar gesignaleerd, zonder dat de NVWA daar tegen optreedt. Daarom is het platform een rechtszaak gestart die nu bij de Raad van State ligt. Een datum voor de zitting moet nog worden vastgesteld.”
Vakantiegangers
Verder kwam het gezondheidsbedreigende beestje Nederland binnen via een bloemenveiling, op Schiphol en gewoon in woonwijken, waarbij de tijgermuggen waarschijnlijk per ongeluk van vakantie zijn meegenomen uit landen waar ze veel voorkomen, zoals Spanje, Italië of Frankrijk.
Dit kwam vooral voor in Nijverdal en Arnhem. Het Platform Stop Invasieve Exoten vindt dat er betere voorlichting moet worden gegeven aan vakantiegangers om te zorgen dat ze niet per ongeluk tijgermuggen mee naar huis nemen; vooral omdat het steeds vaker gebeurt. In 2022 werd de tijgermug aangetroffen in acht woonwijken; dit jaar in tweeëntwintig. “Het is onbegrijpelijk dat de NVWA nog steeds geen grootschalige, intensieve en langdurige communicatiecampagne is gestart rond de invoer van tijgermuggen door reizigers. De volksgezondheid heeft daar alle belang bij, en de NVWA zelf ook!”, aldus het platform.
RIVM
Hoewel de oorspronkelijk uit Azië afkomstige tijgermug dus vaker voor lijkt te komen en meer dan twintig virusziekten kan overdragen, is er volgens RIVM geen grote reden tot zorg: “De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts, kunnen overdragen is te verwaarlozen. In Nederland komt knokkelkoorts, zikakoorts en chikungunya tot nu toe alleen voor bij mensen die uit een tropisch gebied kwamen waar de ziekte voorkomt”, zo schrijft RIVM.
Westland
Het is niet voor het eerst dat de tijgermug in Westland wordt aangetroffen; dat werd hij in 2009 al. In 2013 meldde het Europees centrum voor infectieziektenbestrijding (ECDC) dat de tijgermug zich zou hebben gevestigd rond Amsterdam en in het Westland, met één of meerdere populaties die zich voortplantten. Dat werd toen ontkracht door RIVM-topman Roel Coutinho, die stelde dat ze hier niet definitief waren.
De tijgermug werd vanaf 2009 regelmatig in Westland aangetroffen; onder andere in 2010 in Honselersdijk en in 2011, 2012 en 2015 in ‘s-Gravenzande. Ook in 2020 kwam hij in deze regio voor.
Behalve in Westland is er ook in Lansingerland een importbedrijf waar de tijgermug is meegelift op het plantje Lucky Bamboo. Hoeveel tijgermuggen een vondst in 2023 omvat, maakt de NVWA niet bekend. Pas volgend jaar wordt per gemeente het totaal aantal gevonden tijgermuggen openbaar gemaakt.