Pas sluiting De Boei bij nieuw plan voor cliënten ‘s Heeren Loo

Zorg
Na 1 januari 2024 kunnen alleen nog cliënten van 's Heeren Loo zwemmen bij De Boei in Monster.
Na 1 januari 2024 kunnen alleen nog cliënten van 's Heeren Loo zwemmen bij De Boei in Monster. (Foto: Google Maps)

Zwembad De Boei op woonzorgpark Het Westerhonk van ‘s Heeren Loo in Monster sluit niet voordat de cliënten anders kunnen bewegen. Dat maakt ‘s Heeren Loo op 6 december bekend. Het zwembad zou eigenlijk eind dit jaar sluiten, maar blijft na 1 januari 2024 voorlopig exclusief open voor cliënten. Dat is mogelijk dankzij de toekenning van extra budget door de Raad van Bestuur.

De sluiting van het zwembad werd in april 2023 aangekondigd. De directie van het woonzorgpark gaf toen aan het besluit te hebben moeten nemen vanwege de torenhoge exploitatiekosten. “Alleen de gasrekening bedraagt jaarlijks al een ton”, zou de directie aan AD hebben verklaard.

Petitie

Mandy, de zus van een van de cliënten die op het Westerhonk woont, startte in reactie op die bekendmaking een petitie tegen de sluiting. Zij zwemt wekelijks samen met haar broer in dit zwembad en ervaart daar veel plezier aan, verklaarde ze in een begeleidende tekst bij de petitie. Het warme water van De Boei biedt niet alleen ontspanning, maar ook verlichting van pijn en spanning voor de cliënten. Het zwembad biedt volgens Mandy unieke mogelijkheden voor cliënten die elders niet kunnen zwemmen vanwege hun behoeften.

De petitie leverde tot nu toe 2593 handtekeningen op en is ondertekend door mensen uit heel Westland en omstreken.

Nieuw beweegcentrum

Dat de sluiting van zwembad De Boei veel impact heeft op de cliënten, erkent en betreurt ‘s Heeren Loo. Daarom heeft ’s Heeren Loo besloten om te werken aan een vernieuwde voorziening met bewegingsmogelijkheden voor alle cliënten, vóórdat het zwembad sluit. “De cliëntenraad is daar nauw bij betrokken. Dit betekent concreet dat de definitieve sluiting van het zwembad is uitgesteld tot het moment dat er een nieuw plan voor een beweegcentrum is”, aldus het bestuur.

Extra budget

“Het zwembad blijft dus langer open. Dat is mogelijk dankzij de toekenning van extra budget door de Raad van Bestuur van ’s Heeren Loo. Die bijdrage was nodig omdat de instelling het zwembad niet langer kan financieren.” De kosten lopen te ver op door nieuwe regelgeving inzake toezicht en veiligheid. ’s Heeren Loo realiseert om deze redenen geen nieuwe zwembaden meer. “De meeste zorginstellingen kunnen daar niet aan de nieuwe eisen voldoen. Daarnaast is er sprake van stijgende onderhoudskosten en een hoge gasprijs”, licht de instelling toe.

Contracten opgezegd

Voor dit kalenderjaar verandert er niets. Na 1 januari 2024 blijft het zwembad geopend voor cliënten van ’s Heeren Loo. Vanwege de beperkte tijd dat het zwembad nog open zal zijn, zijn contracten met externe partijen opgezegd.

Er is nog een kleine kans dat het zwembad alsnog eerder de deuren sluit, waarschuwt ‘s Heeren Loo.  Dat is als het budget dat de Raad van Bestuur beschikbaar stelde eerder uitgegeven moet worden door onvoorziene kosten.