Netwerkbijeenkomst opent ogen: ‘Eenzaamheid staat niet alleen’

Zorg
Deelnemers aan de netwerkbijeenkomst van Eén tegen Eenzaamheid Westland gingen geïnspireerd naar huis, met nieuwe inzichten.
Deelnemers aan de netwerkbijeenkomst van Eén tegen Eenzaamheid Westland gingen geïnspireerd naar huis, met nieuwe inzichten. (Foto: Paul Vis)

Bijna de helft van de Westlanders voelt zich wel eens eenzaam. Een duurzame aanpak tegen eenzaamheid vraagt om een bundeling van krachten. Daarom is in Westland een brede coalitie ‘Eén tegen Eenzaamheid’ gevormd. Partijen verenigd in dit netwerk lieten zich donderdag 18 april in De Kiem inspireren door prof. dr. Anja Machielse.

Anja Machielse, emeritus hoogleraar Sociale Weerbaarheid, heeft een missie: ze wil dat het normaler wordt gevonden om te praten over eenzame gevoelens, zodat ‘chronische eenzaamheid eerder wordt opgemerkt en samen vaker voorkomen’. Machielse houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met eenzaamheid. Ze maakt ook deel uit van de wetenschappelijke adviescommissie van het actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om eenzaamheid in Nederland te verminderen.

Organisaties

Ook in Westland werken allerlei organisaties samen om dat doel te bereiken: onder meer bedrijven, lokale overheid, sport- en cultuurorganisaties, scholen en buurtinitiatieven en maatschappelijke organisaties. De lokale coalitie zet in op het stimuleren van ontmoeting, zinvolle bezigheden en persoonlijke ontwikkeling. “Elke organisatie draagt op zijn eigen manier een steentje bij”, vertelt Mariëlle Bakema, projectleider Eén tegen Eenzaamheid Westland. “Door de handen ineen te slaan, versterken we de aanpak van eenzaamheid in Westland.”

Onlangs nog werd via Instagram en Snapchat aandacht gevraagd voor eenzaamheid onder Westlandse jongeren. De filmpjes met de boodschap ‘je staat er niet alleen voor’ konden rekenen op duizenden views en tientallen jongeren die met Jongerenwerk in contact zijn gekomen om verder te praten.

Van alle leeftijden

Eenzaamheid is van alle leeftijden en wordt door iedereen op een andere manier ervaren. Sommige mensen hebben simpelweg weinig contacten in hun leven, terwijl anderen verdieping missen in hun grote sociale netwerk. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. In zijn chronische staat kan eenzaamheid serieuze mentale en fysieke klachten veroorzaken. “Eenzaamheid die lang aanhoudt, blijkt net zo schadelijk te zijn als roken”, zegt Bakema. 

Thema

Bij ingrijpende gebeurtenissen als een scheiding, ziekte of ontslag kan eenzaamheid extra op de loer liggen. ‘Eenzaamheid staat niet alleen’, was ook het gekozen thema van de netwerkbijeenkomst. “We weten dat eenzaamheid bijvoorbeeld meer voorkomt bij mensen die moeite hebben met rondkomen. Geld speelt een rol in sociaal contact. Als je weinig geld hebt, kan je bewust of onbewust besluiten activiteiten uit de weg te gaan. Je gaat bijvoorbeeld minder vaak naar een verjaardag, omdat je geen cadeautje kunt meenemen.”


Deelnemers aan de netwerkbijeenkomst van Eén tegen Eenzaamheid Westland gingen geïnspireerd naar huis, met nieuwe inzichten. Foto: (Vitis Welzijn /Paul Vis)

Mantelzorgers

“Maar ook mantelzorgers die intensief en langdurig zorgen voor een naaste kunnen te maken krijgen met gevoelens van eenzaamheid. Als mantelzorg bijvoorbeeld een groot beslag legt op je tijd en capaciteiten blijft er weinig ruimte om sociale contacten te onderhouden. Maar ook onbegrip uit de omgeving of de mentale impact van mantelzorg kunnen leiden tot eenzaamheid.”

Deelnemers aan bijeenkomst kregen tijdens verschillende sessies de gelegenheid om meer te ontdekken over deze en andere relevante thema’s in relatie tot eenzaamheid. “Het was een middag vol inspiratie en met de nodige eyeopeners”, aldus één van de aanwezigen na afloop.

Voor meer informatie, steun en advies: www.eenzaamheidwestland.nl.