6 manieren om er warmpjes bij te zitten zónder te stoken!

Duurzaam
Ontdek déze 6 tips om de koude maanden zónder hoge energierekening door te komen!
Ontdek déze 6 tips om de koude maanden zónder hoge energierekening door te komen! (Foto: Adobe Stock)

De winter is hét seizoen om met een kopje chocomel op de bank te kruipen en de kachel een graadje hoger te zetten. Eén nadeel: je huis warm houden zorgt voor hogere energiekosten. Gelukkig zijn er duurzame manieren om de koude maanden door te komen, terwijl je het milieu spaart én je portemonnee ontziet. 

Nieuwsgierig? Wij delen 6 tips!

Warm blijven zonder stoken

1. In plaats van de thermostaat omhoog te draaien, trek je warme kleding aan in huis. Laagjes helpen je warm te blijven zonder de verwarming op te stoken, waardoor je energie bespaart. De meeste warmte verlaat je lichaam het snelst via je hoofd, handen en voeten, daarom zijn warme sloffen in huis onmisbaar! 

Warm blijven in huis

2. Laat overdag de gordijnen open om de warmte van de zon (ja, die schijnt ook in de winter!) binnen te laten. Zonlicht kan je huis aanzienlijk verwarmen. Wel zo prettig als je vaak thuiswerkt en het snel koud krijgt! 

Huis warm houden zonder stoken

3. Controleer de isolatie van je huis en repareer eventuele kieren of tochtgaten. Goede isolatie helpt warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Heb jij bijvoorbeeld al tochtstrippen bij ramen en deuren? Of een tochtklep bij je brievenbus? Dit zijn kleine aanpassingen die een groot effect hebben. 

Wil je toch de radiator aanzetten? Denk dan ook aan radiatorfolie en radiatorventilatoren om de warmte beter te verspreiden. 

Warm blijven zonder stoken

4. Kaarsen zorgen voor een gezellige sfeer, maar dat is niet het enige: ze voegen ook wat extra warmte toe! Kies voor kaarsen van sojawas of bijenwas, deze ruiken heerlijk én zijn milieuvriendelijker dan paraffinekaarsen.

Je huis duurzaam verwarmen

5. Een warmwaterkruik of een elektrisch verwarmde deken zorgt voor extra comfort in bed of op de bank. Ook heerlijk: een infrarood warmtekussen of stoelverwarmer, zoals die van Stoov. Ideaal als je een paar uur moet zitten en warm wil blijven zónder je hele huis op te stoken.

Verwarmen zonder stoken

6. Doe de deuren dicht. Als bepaalde kamers in je huis niet vaak worden gebruikt, sluit dan de deuren om warmteverlies te beperken.

Met deze tips kom jij de winter warmpjes door zónder (veel) te stoken. 

Volg ons op Instagram
Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!