Plat dak isoleren? Dít is waar je rekening mee moet houden

Duurzaam
Isoleren kun je leren.
Isoleren kun je leren. (Foto: Adobe Stock)

Of je nu een grote gezinswoning of een knusse studio hebt, een goed geïsoleerd plat dak is essentieel. Hierdoor blijft het warm in de winter én blijft de energierekening betaalbaar. Of je nu zelf wil isoleren of meer wil weten over de aanpak van professionals: wij leggen uit waar je rekening mee moet houden als je een plat dak wil isoleren!

Bij het isoleren van een plat dak heb je keuze uit drie verschillende opties. 

1. Plat dak isoleren binnenzijde 

Bij deze methode van isolatie wordt de isolatielaag bovenop de draagconstructie geplaatst, onder de waterdichte laag. Je laat de draagconstructie onaangetast terwijl je aan de binnenkant isoleert, verstopt onder het dakbeschot. Indien er houten balken aanwezig zijn, wordt het isolatiemateriaal tussen deze balken geplaatst. De dragende lagen, zoals beton, hout, pvc en epdm, blijven buiten de isolatielaag. Er zijn diverse isolatiematerialen beschikbaar, zoals flexibele isolatiedekens zoals glaswol. Deze isoleren goed én zijn betaalbaar. Voor wie de voorkeur geeft aan een dunner materiaal, zijn isolatieplaten zoals xps, eps, pur en pir geschikt. Deze kunnen eenvoudig zelf worden bevestigd met lijm of schroeven en zijn handig voor gewelven.

2. Plat dak isoleren buitenzijde

Bij deze methode wordt de isolatie bovenop het dak geplaatst, waardoor het warmer wordt. Deze aanpak, ook wel externe isolatie genoemd, houdt in dat de isolatie aan de buitenkant van het dak wordt geplaatst, waarbij de bouwmaterialen worden omhuld door de isolatielaag. Dit heeft voordelen, zoals het behoud van binnenruimte en het verminderen van warmteverlies. Om condensatievocht te voorkomen, wordt eerst een vochtwerend scherm onder de platte dakisolatie geplaatst. Daarbovenop komt een beschermende laag, zoals epdm, pvc of roofing. Veelgebruikte materialen voor externe isolatie zijn xps-platen, pur-platen, pir-platen en eps-platen.

3. Omgekeerd dak 

Bij deze methode wordt de isolatie bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst, beschermd binnen de isolatieschil. De dakbedekking fungeert als waterdichte laag, terwijl een ballastlaag van grind, hout of tegels de isolatie beschermt en op zijn plaats houdt. Dit is vooral geschikt voor platte daken die regelmatig belopen worden. De gekozen isolatie moet drukbestendig en weerbestendig zijn, daarom worden vaak harde geëxtrudeerde polystyreenplaten (XPS-platen) gebruikt.

dak isoleren, plat dak, plat dak isoleren, duurzaam, huis isoleren, isolatie tips,

Dubbele isolatie plat dak

Je kunt een plat dak ook van binnen én van buiten isoleren. Dit wordt dubbele isolatie genoemd, waardoor je nóg minder warmteverlies hebt.  Bij deze manier van isoleren wordt begonnen met isolatie aan de buitenzijde om koudebruggen te verminderen (plekken in de bouw waar warmte makkelijker ontsnapt, waardoor veel energie verloren gaat) en een sterke isolatielaag te creëren. Vervolgens wordt extra isolatie aan de binnenkant aangebracht, voor verdere thermische bescherming. Het is belangrijk dat je de juiste isolatiematerialen kiest en dat alle lagen goed op elkaar aansluiten, zodat er een naadloze isolatiebarrière ontstaat. 

Kosten plat dak isoleren

De kosten voor het isoleren van een plat dak verschillen. Als je uitgaat van een dakoppervlakte van 50 mdan kun je van de volgende kosten uitgaan:

  • Het isoleren van een plat dak aan de binnenkant varieert tussen de € 25 en € 40 per vierkante meter. In totaal kost dit zo’n € 1.600.
  • Het isoleren van een plat dak aan de buitenkant kost ongeveer € 70 tot € 100 per vierkante meter, wat neerkomt op zo’n € 4.250.
  • De isolatie van een omgekeerd dak kost ongeveer € 45 tot € 50 per vierkante meter, wat gemiddeld € 2.600 zal kosten.

Dit zijn kosten inclusief installatie, maar er kunnen nog extra kosten bijkomen. Bijvoorbeeld het verwijderen en opnieuw afwerken van de binnenafwerking van het dak, of denk aan het herstellen van mogelijke schade aan de bestaande dakconstructie en het verhogen van de dakrand.

Voor welke isolatiemethode ga jij?

Volg ons op Instagram
Nieuwsgierig naar meer praktische woontips? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!