Maak je achtertuin klaar voor de herfst én winter: 7 tips!

Tuin
Bereid je goed voor op het regenachtige en koude weer, en maak de tuin herfstklaar met déze tips!
Bereid je goed voor op het regenachtige en koude weer, en maak de tuin herfstklaar met déze tips! (Foto: Adobe Stock)

De bladeren vallen van de bomen en de temperatuur wordt kouder: de herfst is inmiddels écht aangebroken. Gelukkig is er genoeg te doen én om van te genieten in de tuin. Bereid je goed voor op het regenachtige en koude weer, en maak de tuin herfstklaar met déze tips!

Nieuwsgierig? Lees snel verder. 

Tuin herfstklaar maken: 1

Geef struiken, heesters en heggen een goede snoeibeurt. Het hangt af van de soort, maar over het algemeen geldt dat je tot wel driekwart kunt wegsnoeien. Zo blijven de heesters en heggen jong en voorkom je dat ze verwilderen. Zorg er bij haagplanten voor dat de bovenkant open is tijdens de winter, zodat er genoeg licht en frisse lucht bij de heg kan. Dit voorkomt rotting. Tegen het voorjaar groeit de haag weer mooi dicht!

Tip: gebruik altijd scherp snoeigereedschap. Met botte gereedschappen breng je planten onnodige snoeischade toe. Wacht ook niet te lang met snoeien: hoe kouder het is, hoe minder nieuwe knoppen er verschijnen in het voorjaar!

Let op: rozenstruiken kunnen nog deels in bloei staan. Dan is het voldoende om de uitgebloeide stengels en ongewenste scheuten af te knippen. Zijn de rozen uitgebloeid, dan kun je ze wél verder terugsnoeien.

Tuin herfstproof maken: 2

Verschillende tuinplanten zijn niet goed bestand tegen de herfst en winter. Bescherm deze tijdens de koude dagen en zet ze bij vorst binnen. Maar doe dit niet té vaak: hoe langer de planten zonder risico buiten kunnen blijven, hoe beter.

Waar je de planten het beste kunt neerzetten, hangt af van de soort. Planten die in de winter hun bladeren laten vallen, mag je op een donker plekje zetten tot de eerste zonnestralen in het voorjaar. Planten die het hele jaar door bloeien hebben ook binnen zonlicht nodig. Deze kun je dus het beste voor het raam zetten.

Tuin herfstklaar maken: 3

Onderhoud je gazon goed tijdens de herfst en winter. Liggen er veel herfstbladeren? Haal deze regelmatig weg, zodat er geen bruine plekken kunnen ontstaan of mos gaat groeien. Maaien hoeft ook niet meer; hooguit nog één laatste keer in oktober. Tip: maai het gras niet te kort. Iets langer gras houdt onkruid en mos tegen!

Wist je dat het najaar de beste tijd is om nieuw gras in te zaaien? De grond heeft nog wat zomerwarmte in zich en er valt genoeg regen, waardoor de jonge wortels niet uitdrogen. Bestrooi kale plekken op het gazon met wat graszaad. Zorg er wel eerst voor dat de grond daar goed belucht is. Grotere plekken kun je verticuteren. 

Tuin herfstklaar maken: 4

De herfst is hét moment om planten te verplaatsen en bloembollen te planten. Door de neerslag is de grond lekker vochtig tijdens de herfst. Tip: doe dit uiterlijk in oktober. Zo kunnen de bloembollen nog aansterken voordat de winter begint. Voorjaarsbloeiende bloembollen zijn onder andere krokussen, blauwe druifjes en tulpen.

Vaste planten die te groot zijn geworden, kun je afknippen om vervolgens te verstekken. Heb je geen plek voor een extra exemplaar in je tuin? Dan kun je ook stekjes weggeven. Vooral bij bodembedekkers ie het handig om ze te stekken: op die manier groeit de bodem in het voorjaar sneller dicht!

Tuin winterklaar maken: 5

Maak je eigen wintermoestuin(tje). Ben je gek op verse groenten uit eigen tuin? Dit kan ook in de herfst! Je kunt lekker aan de slag met het telen van winterpeen, andijvie, spinazie en veldsla. Datzelfde geldt voor tuinkers: de eerste stengeltjes groeien al na een paar weken. Lekker voor in verschillende gerechten!

Tuin winterproof maken: 6

Vergeet de egeltjes en vogeltjes niet. Help vogeltjes de winter door met een fijn vogelkastje. In deze vogelkastjes mag het niet te koud en niet te warm worden; de beste dikte van een vogelhuisje is ongeveer anderhalve centimeter. Let er ook op dat de volle zon niet recht in het huisje kan schijnen, of dat er zomaar regen in valt. Tip: richt de opening naar het noordoosten of zuidoosten. Let ook op dat katten en andere roofdieren er niet makkelijk bij kunnen.

Voor egels is het in bebouwde gebieden lastig om genoeg voedsel te vinden, zeker aangezien alle tuinen zijn afgesloten. Wil je ze graag een handje helpen, maak dan een kleine opening in je schutting of haag. Laat bladeren of een composthoop lekker liggen, want daar zoeken de egeltjes vaak beschutting onder. Heb je een vijver? Leg hier dan een plank in die een verbinding vormt met de vaste grond, zodat het egeltje eruit kan kruipen. Help egels overleven door wat droge kattenbrokjes plus schoon drinkwater neer te zetten. Egeltjes zijn hele slimme beestje die onthouden waar er eten te vinden valt, dus dan is de kans groot dat ze regelmatig terugkomen naar je tuin. Maar geef ze geen melk, daar krijgen ze verteringsproblemen van!

Tuin winterklaar maken: 7

Wie denkt dat er in de herfst en winter niks bloeit, heeft de najaars- en winterbloeiers nog niet ontdekt! Dit zijn onder andere chrysanten, viooltjes, helleborussen en winterheide. Geef de herfsttuin meer kleur met felle bessen of bladeren zoals sierkolen, skimmia, bergthee,  schoonvrucht, vuurdoorn en versier de tuin met leuke takjes zoals zilverstruikjes. Tip: schik dit op je tuintafel om hier in het najaar van te genieten! 

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!