Egels ondersteunen in de winter: zó doe je dat

Tuin
Kou en nattigheid zijn een grote bedreiging voor de egel.
Kou en nattigheid zijn een grote bedreiging voor de egel. (Foto: Adobe Stock)

Egels zoeken in de winter bescherming en voedsel, maar dát is knap lastig. Zeker in bebouwde gebieden, want de meeste tuinen zijn goed afgesloten. Benieuwd hoe je egels in de winter kunt ondersteunen? Lees onze tips!

Kou en nattigheid zijn een grote bedreiging voor de egel. In het najaar en vroege voorjaar zijn deze diertjes extra gevoelig voor lage temperaturen en vocht. Daarnaast is er een kans dat hun nest verstoord wordt. Daarom is het belangrijk om egels een droge en beschutte plek te bieden, waar ze een nestje kunnen maken en veilig kunnen overwinteren. 

Egel beschermen winter

Er wordt van alles geadviseerd op het gebied van egelvoeding, maar wat mag de egel nou werkelijk eten? De Egelbescherming adviseert enkel kattenbrokjes en schoon drinkwater. Niet goed voor een egel zijn: rozijntjes, muesli, havermout, fruit, gedroogde meelwormen, pindakaas, pinda’s en resten van menselijke maaltijden. 

Egel in de tuin beschermen

Wist je dat de fysiologie van een egel overeenkomt met die van de huiskat? Hoe hoger het gehalte aan dierlijke eiwitten (zoals kip of gevogelte), des te beter voor de egels. Melk of melkbestanddelen zijn heel slecht voor egels. Let er daarom op dat de kattenbrokjes dit niet bevatten.

egel, egel beschermen winter, egel voeden winter, egel beschermen najaar,

Egel in tuin

Kijk uit met het plaatsen van netten die hoger zijn dan 15-20 centimeter, zodat egels niet verstrikt raken in de netten voor bijvoorbeeld fruitbomen of struiken met bessen. Let ook op robot grasmaaiers, in het donker kunnen deze egels verwonden. Tip: maak een opening in de schutting naar de tuin van buren, zodat egels zich kunnen verplaatsen. Dit noem je een zogenaamde egelsnelweg. Leuk, toch? En laat geen blikjes of plastic afval slingeren, hier kunnen egels in verstrikt raken. 

Egel beschermen winter

Tip: creëer een rommelhoekje in de tuin door blaadjes op een hoop te vegen, een composthoop te maken en snoeiafval op een berg te doen. Daar kunnen egels zich goed in verschuilen. En al lijkt een egeltje dood, begraaf het niet of doe het niet in de GFT-rolcontainer! Leg het egeltje bedekt onder bladeren onder een struik en geef het daarmee terug aan de natuur. Mogelijk is het egeltje in diepe winterslaap; dan is de ademhaling traag, de bloedsomloop laag en de lichaamstemperatuur laag.

Winterslaap egels tuin

De volwassen egels gaan ondertussen in winterslaap, de mannetjes vanaf eind oktober, de vrouwtjes vanaf eind november. De jonkies gaan pas later in winterslaap. Het is dus belangrijk dat je deze diertjes blijft doorvoeren, tot soms wel in januari. Kleine egels die nog moeten groeien, laten zich soms ook overdag zien. Geef ze de kans om te groeien in vrijheid. Wanneer je bij de egel veel teken ziet, vliegeneitjes (deze lijken op rijstkorrels), verwondingen, een signaal dat het egeltje niet in evenwicht loopt, een super dun nekje of je hoort een egeltje aanhoudend hoesten, schakel dan de hulp van een egelopvangcentrum of dierenambulance in. Op de website van de Egelbescherming kun je adressen vinden van de egelopvangcentra in Nederland.

Met déze tips kun jij egeltjes ondersteunen in de winter!

Volg ons op Instagram

Benieuwd naar meer praktische tuintips? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!