Heerlijk geurende lavendel in je tuin

Tuin
Lavendel is afkomstig uit het Middellandse zeegebied en kan goed tegen hitte én droogte.
Lavendel is afkomstig uit het Middellandse zeegebied en kan goed tegen hitte én droogte. (Foto: Adobe Stock)

Of je nu een strakke of een wilde tuin hebt, lavendel past altijd. Op de goede plaats én met de juiste verzorging blijft een lavendelplant tientallen jaren mooi! 

Lavendelsoorten

De Latijnse naam van lavendel is Lavandula. Dit is afgeleid van het Latijnse ‘lavare’ dat wassen of baden betekent; de Romeinen gebruikten lavendel vanwege de heerlijke geur al in waswater. Er bestaan meer dan 45 lavendelsoorten en ruim 450 variëteiten. De bloemen van echte lavendel (Lavandula angustifolia) zijn blauw, maar er zijn er ook met witte, roze of paarse bloemen. 

Naast de echte lavendel (Lavandula angustifolia) bestaat ook nog de kuiflavendel (Lavandula stoechas). Deze lavendelsoort wordt ook wel Franse lavendel genoemd en is goed te herkennen door het pluimpje bovenop de bloemaar. Extraatje van beide soorten is dat ze wintergroen zijn. 


Adobe Stock

Mediterrane sfeer

Lavendel is afkomstig uit het Middellandse zeegebied en kan goed tegen hitte en droogte. In de tuin brengt deze zomerbloeier die heerlijke Mediterrane sfeer met zich mee. Dankzij de grote hoeveelheid nectar past lavendel perfect in een bijen- en vlindertuin. Ook leuk als haagje! Of zet hem, met de eetbare bloemen, in je moestuin. Lavendel kan ook goed in pot; vergeet dan niet water te geven.

Tips en tricks

Lavendel is een échte zonaanbidder; hoe meer zon, hoe intenser de bloei! Bemesten is niet nodig, strooi eventueel wat kalk. De plant houdt niet van natte voeten. Om een lavendelplant in vorm te houden, snoei je hem jaarlijks na de strengste vorst. Vuistregel daarbij is: knip op 10-15 cm boven de grond terug, maar laat boven het kale hout altijd wat blad zitten. Na een paar weken kan je jonge scheutjes eventueel toppen, voor een nog compactere plant. Later in het jaar is het tijd voor vormsnoei door de uitgebloeide bloemtakjes af te knippen. Gedroogde lavendel kun je in geurzakjes doen: een leuk cadeautje uit eigen tuin!

Weetje

Lavendelgeur heeft een ontspannende werking op mensen. Bladluizen en wespen houden daarentegen juist níet van de geur.

Volg ons op Instagram

Benieuwd naar meer tuintips? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!