Dolf Karssen en Gerben Kossen kijken uit naar Alkmaar Ontzet.
Dolf Karssen en Gerben Kossen kijken uit naar Alkmaar Ontzet. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL)
VIDEO

Alkmaar Ontzet 2021

Algemeen

ALKMAAR - Vol goede moed, energie en overtuiging. Bestuursleden Dolf Karssen en Gerben Kossen twijfelen er niet aan dat Alkmaar Ontzet ook dit jaar weer een happening wordt. De teleurstelling van het niet kunnen doorgaan van een aantal traditionele festiviteiten is weggespoeld en een bomvol programma met ONTZETtend anders én traditionele onderdelen is klaar. Corona of niet ‘Echte Alkmaarders vieren altijd Alkmaar Ontzet’, zeggen Dolf en Gerben vanaf de Molen van Piet. In onderstaande video leer je het verhaal van Alkmaars Ontzet.

“Voor veel Alkmaarders is Alkmaar Ontzet hét feest van het jaar waar je oude bekenden van je vroegere school of straat tegenkomt”, zegt Gerben. “Eigenlijk is het elk jaar één grote reünie en daar hoopten we dit jaar weer op, maar voor sommige onderdelen zouden we moeten omhekken en bezoekers moesten een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve test laten zien. Dat is niet alleen lastig uitvoerbaar, maar haalt ook het karakter van Alkmaar Ontzet weg. Daarin staat verbinding en saamhorigheid juist centraal. Dat werd door alle nodige maatregelen moeilijk en dat wilden we niet. Maar vorig jaar hebben we gezien wat er wél mogelijk is. Want ondanks corona werd Alkmaar Ontzet een daverend succes. Daar gaan we weer vol voor!”

De optocht gaat dit jaar helaas niet door. (Foto: archief)

Video: Alkmaar Ontzet in 1973

Dolf trad dit jaar mei tot het bestuur van de 8 october Vereeniging. Hij kijkt met een goed gevoel terug op de viering van vorig jaar. “Alkmaar Ontzet is bij uitstek een verbindend Alkmaars feest waar veel inwoners trots op zijn. Vorig jaar stonden het bestuur en de vele vrijwilligers voor een gigantische uitdaging om een Ontzettend andere viering op te tuigen. Juist die viering heeft het draagvlak van Alkmaar Ontzet onder de Alkmaarders onderstreept. De beperkende maatregelen kregen de Alkmaarders er niet onder, de stad kleurde dankzij de vele vlaggen rood-wit en er werd volop online via de social-media kanalen contact gezocht. Foto’s en verhalen over zuurkool, kinderkleurplaten en versierde straten werden massaal gedeeld.” Alkmaar stond aan op Instagram en facebook, zegt Gerben Kossen die als bestuurslid verantwoordelijk is voor de communicatie rondom de Vereeniging. 

Deze video geeft een beeld van Alkmaars Ontzet in 1973:

Jeugd en Alkmaars Ontzet

Alkmaar Ontzet vooral voor ouderen? Het is opvallend dat juist de jeugd van Alkmaar zich steeds meer betrokken voelt bij de 8 October Vereeniging. Gerben: “Dit komt mede door onze inspanning via social media, het aanbieden van een (interactief) schoolprogramma maar ook het toevoegen van nieuwe elementen zoals de Ontzettend Alkmaarse KennisQuiz. Vorig jaar zagen we een enorme ledengroei onder de dertigers. Vorig jaar hebben we 600 nieuwe leden mogen verwelkomen! Met bijna 5.000 leden kun je stellen dat ongeveer 1 op de 10 Alkmaarse huishoudens de viering ondersteunen. Mede dankzij de leden houden we dit mooie stukje cultuur van Alkmaar in stand.”

Alkmaarse vlag 

Over leden gesproken, zegt Dolf. “Ben je nog geen lid? Dan is dit hét moment! Wij zijn namelijk op jacht naar het 5.000ste lid en die gelukkige gaan we gigantisch in het zonnetje zetten. Wij zorgen voor hele toffe prijzen, dus wacht vooral niet te lang. Heb je nog een extra zetje nodig? Hier komt-ie: elk 8-ste nieuwe lid krijgt - zolang de voorraad strekt - de unieke 8 October-versie van de Alkmaarse vlag. Dat collectorsitem wil je toch gewoon hebben?!”

Lid worden kost tien euro per jaar. Aanmelden kan via www.8october.nl/lid-worden. Meer weten? Volg alle ontwikkelingen van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet via Facebook, Instagram en de website www.8october.nl

Afbeelding
Le Champion haalt € 142.000,- op voor goede doelen Algemeen 30 jan, 16:17
Afbeelding
De Heeren van Zorg opent vestiging in Alkmaar voor cliënten met autisme Algemeen 30 jan, 15:23
Afbeelding
The Prom in De Vest Algemeen 30 jan, 15:15
Afbeelding
Nieuwe voorstelling Papaver Algemeen 30 jan, 15:07
Afbeelding
Voormalig belastingkantoor Robonsbosweg in beeld voor asielzoekers, spoedzoekers en statushouders Algemeen 30 jan, 14:47
Afbeelding
Dag Portofino, hallo Lupo Algemeen 27 jan, 14:52
Afbeelding
Architectuurlezing over reset woningbouw Algemeen 27 jan, 13:31
Afbeelding
Theatermaker zoekt werkloze Alkmaarders Algemeen 27 jan, 13:22
Afbeelding
Rabobank blijft founding partner Doesgoed Algemeen 27 jan, 12:49
Afbeelding
Ernstig ongeval: man zwaargewond naar ziekenhuis, hond overleden 112-nieuws 26 jan, 21:56
Afbeelding
Verzamelput Oudegracht moet overstromingen voorkomen Algemeen 26 jan, 15:26
Afbeelding
AZ verdient kolkend stadion Algemeen 26 jan, 13:44
Afbeelding
Parkeeroverlast in Rembrandtkwartier Algemeen 26 jan, 13:43