Stadskaart van Alkmaar in nieuwe kleuren

Algemeen
Alle huizen, bomen, koeien en waterlopen in de plattegrond zijn individueel ingekleurd door de moderne Afsetter.
Alle huizen, bomen, koeien en waterlopen in de plattegrond zijn individueel ingekleurd door de moderne Afsetter. (Foto:Marcus Laman)

ALKMAAR -  Moderne Afsetter Marcus Laman heeft een historische plattegrond van Joanne Blaeu ingekleurd met hedendaagse technieken en veel precisie. 

Historische stadskaarten die door Nederlandse kaartenmakers zijn gemaakt, zijn in veel gevallen niet ingekleurd. De plattegronden die wel door ambachtslieden (zogenaamde ‘Afsetters’) zijn ingekleurd, dragen de ingetogen kleuren van de 17de en 18de eeuw. Deze plattegronden zijn de afgelopen jaren door musea gedigitaliseerd en in hoge resolutie beschikbaar gesteld voor het publieke domein. Een van deze plattegronden is de Alkmaarse stadsplattegrond van Joannes Blaeu uit 1649. Historische ingekleurde varianten worden nog regelmatig te koop aangeboden voor zo’n 150 euro. 

Vijftig tinten rood

Marcus Lamen heeft deze zwart-wit stadskaart van Alkmaar handmatig digitaal ingekleurd. Het eindresultaat is een kleurrijke versie van Alkmaar 1649 met de complete vestingwerken en gelegen in een geheel open polderlandschap. Alle huizen, bomen, koeien en waterlopen in de plattegrond zijn individueel ingekleurd waarbij voor de daken vijftig tinten rood zijn gebruikt om de individualiteit van het gebouw te benadrukken.

Door de hemelblauw gekleurde grachten en groen gekleurde tuinen, wordt het duidelijk hoe waterrijk en enorm lommerrijk Alkmaar in de 17de eeuw is geweest. Dat blijkt onder andere aan de tuinen in de stad. Maar ook buiten de stad liggen veel tuinen tussen de percelen van de warmoezeniers (groentekwekers) en blekerijen. Wat hem ook opviel is dat veel tuinen door een hoge schutting, muur, hek of een haag van elkaar gescheiden waren. Ook in deze periode wenste men blijkbaar geen pottenkijkers. Zie ook www.historischestadskaartenfullcolour.nl.