Black Friday wordt Green Friday

Algemeen
Hier aan de Van de Veldenlaan worden op Green Friday wilde ligusters, egelantiers, kamperfoelies, sleedoorns en vlieren aangeplant.
Hier aan de Van de Veldenlaan worden op Green Friday wilde ligusters, egelantiers, kamperfoelies, sleedoorns en vlieren aangeplant. (Foto: Wiebe van Erkelens)

ALKMAAR - Als tegenhanger van Black Friday zijn er onder het mom van ‘Green Friday’ allerlei initiatieven op vrijdag 26 november. In Alkmaar wordt een variatie aan nieuwe struiken aangeplant aan de Van de Veldelaan. Iedereen die zin heeft, kan komen helpen.

Waar Black Friday aanzet tot overconsumptie, staat Green Friday voor consumeren en vergroenen. Adeline van Extinction Rebellion Alkmaar inspireerde Buurtvereniging De Groene Kroko om hun project ‘Groen kapitaal in de buurt’ in Alkmaar De Hoef te vervroegen en zo te combineren met Green Friday. 

Daarom worden de eerste stappen in het project gezet op Green Friday. Op deze vrijdagmiddag gaat de buurtvereniging met iedereen die zin heeft om te helpen, de eerste insectenvriendelijke struiken aanplanten op de Van de Veldelaan. Ze krijgen daarbij advies van wilde bijenexpert van Martijn Struijf van Natuurlijke Zaken. Lokale kwekerij Meijer levert hiervoor wilde ligusters, egelantiers, kamperfoelie, sleedoorn en vlier. De komende maanden volgen nog vlinderstruiken, ruime bloembedden, insectenhotels en een schelpenpaadje. 

Tekst gaat door onder afbeelding>>


Nu nog een kale boel, maar na komende vrijdag hebben de bewoners hier een heel ander uitzicht. - (Foto: Wiebe van Erkelens)

“Zo voegen we aan het begin van de Van de Veldelaan veel natuurwaarde toe,” stelt de buurtvereniging. Ze roepen iedereen op om te komen helpen. “Want we doen het samen voor een mooie toekomst voor de vlinder, bij en bewoner!”. ‘Groen kapitaal in de buurt’ is een initiatief van IVN, Landschap NH, Natuur & Milieu, Provincie en Gemeente.