Bedrijventerein Overdie maakt plaats voor stoere havenwijk

Algemeen
Impressie van de havenwijk met in het midden de jachthaven.
Impressie van de havenwijk met in het midden de jachthaven. (Foto: Alkmaars Kanaal)

ALKMAAR - In Overdie wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een compleet nieuwe wijk. De bedrijven op industrieterrein Overdie maken plaats voor een levendig en energiek nieuw stuk stad: een stoere havenwijk met ruim duizend woningen.

In navolging van de eerder opgestelde Omgevingsvisie 2040 ligt er nu een concreter stedenbouwkundig plan voor de herinrichting van het bedrijventerrein Overdie. 

En wat voor één! Het nieuwe werk- en woongebied wordt een plek waar het havengevoel rijkelijk vloeit. 

Tekst gaat door onder de afbeelding>>

Sfeerimpressie van de nieuwbouw in de levendige nieuwe wijk aan het Noord-Hollandsch Kanaal. (Foto: Alkmaars Kanaal)

‘Laat het ronken, laat het bonken: morgen komt er aan.’

Het plan is opgesteld door gemeente Alkmaar en vastgoed ontwikkelingsbedrijf Reales. Op dit moment worden er twee opties uitgewerkt. Er hangt daarbij veel af van de keuze voor een voetgangersburg of een brug voor autoverkeer. Dit heeft namelijk invloed op zowel de locatie van de brug als op de verkeersstromen in de wijk.

Uitzicht op het altijd stromende water

De programmamakers, waaronder waarnemend directeur Alkmaars Kanaal Menno Cabooter, zien volop kansen voor nieuwe bedrijvigheid en woonplezier aan de twee oevers in dit gebied. In het plan is tussen de hoogbouw veel aandacht voor groen. Ook aan de overkant van het water bij jachtwerf Witsen komen waarschijnlijk appartementengebouwen.

Tekst gaat door onder de afbeelding>>

De bedrijven op industrieterrein Overdie maken plaats voor een levendig en energiek nieuw stuk stad. (Foto: Reales)

Broedplaatsen

De programmamakers horen graag welke wensen er zijn als het gaat om commerciële en maatschappelijke voorzieningen, verkeer, parkeren, verkeersveiligheid en de inrichting van het openbaar groen. Bewoners en ondernemers kunnen actief meedenken tijdens participatiebijeenkomsten en kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief via www.herontwikkelingoverdie.nl