Huiselijk geweld in programma rondom Internationale Vrouwendag

Algemeen
Huiselijk geweld is het thema van VROUWenKRACHT rondom Internationale Vrouwendag.
Huiselijk geweld is het thema van VROUWenKRACHT rondom Internationale Vrouwendag. (Foto: Pexels)

ALKMAAR - Huiselijk geweld. Jaarlijks hebben naar schatting ongeveer 200.000 mensen te maken met ernstig of herhaald huiselijk geweld. VROUWenKRACHT staat woensdag 2 maart stil bij dit onderwerp. Zo delen ervaringsdeskundigen hun verhaal en vertelt een praktijkondersteuner over de invloed van trauma’s op de ontwikkeling van mensen. Rondom Internationale Vrouwendag (8 maart) is er 5, 7 en 8 maart in het wijkcentrum een programma samengesteld met onder meer een vrouwenfeest en workshops sporten.

“Door de verhalen van de ervaringsdeskundigen willen we de cirkel van geweld doorbreken”, zegt Houriya Abbou, coördinator van VROUWenKRACHT. “De meeste vrouwen die met huiselijk geweld te maken krijgen, zitten echt vast en hopen - vaak tegen beter weten in - dat het wel over gaat. Maar de cirkel moet doorbroken worden. Zoek hulp. Dat hoeft niet meteen een Oranje Huis te zijn, waar slachtoffers onder meer terechtkunnen voor crisisopvang. Deze stap is voor velen te groot. Wat je zeker moet doen, is het bespreekbaar maken. Praat erover met familie of vrienden. Ook zij kunnen veel invloed uitoefenen. In veel culturen is het niet gebruikelijk om over zulke onderwerpen te praten. Vaak heeft degene die geweld gebruikt zelf ook niet het juiste voorbeeld gekregen en is hij of zij ook opgegroeid met huiselijk geweld. Zo gaat het van generatie op generatie en daarom is het doorbreken van die cirkel van groot belang.”

Ervaringsdeskundigen

Een van de ervaringsdeskundige is de 40-jarige Fatima (gefingeerde naam) uit Noord Afrika. “Ik had jaren te kampen met lichamelijk en geestelijk geweld. Mijn man woonde al langer in Nederland toen we trouwden en ik hier ging wonen. Ik wilde graag inburgeren en meedoen in de maatschappij maar dat hield hij tegen. Ik moest vooral klein en afhankelijk blijven, er was geen ruimte voor ontwikkeling. Ik kon en mocht niets zonder zijn toestemming. Ik leefde in angst. Zo heb ik tien jaar overleefd, tot het echt niet meer ging ik de moed had om eruit te stappen. Daar gaan jaren overheen, want je hebt geen idee wat kan, mag en hoort. Je zit dan letterlijk vast. Muurvast en getraumatiseerd. Uiteindelijk kon ik via het Oranje Huis in Alkmaar loskomen. Inmiddels zijn we gescheiden en pak ik mijn leven weer op. Maar deze weg ik zó lastig en ingewikkeld, vooral door mijn culturele achtergrond waarin vrouwen niet dezelfde vrijheden hebben als vrouwen die in Nederland zijn geboren. In mijn situatie is sprake van een cirkel van geweld. Als kind maakte ik binnen ons gezin huiselijk geweld van dichtbij mee. Maar mijn ouders groeiden op hun beurt ook op met huiselijk geweld. Mijn ouders praten bijna niet met elkaar dus emoties en gevoelens worden niet gedeeld. Dat ik wilde scheiden lag heel gevoelig en wordt in mijn cultuur maar moeilijk geaccepteerd. Inmiddels gaat het goed met mij, mijn kinderen en ook is de band met mijn ouders verbeterd.” Een van de vrouwen die ook jaren met huiselijk geweld kampte is de 36-jarige Yaria uit Somalië. Dat haar kinderen getuigen waren van het geweld doet haar veel verdriet. “De angst in hun ogen is verschrikkelijk om te zien. Toch durfde ik niet zomaar weg te gaan. Uiteindelijk had ik de moed dat wél te doen. Ik zeg tegen allen vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld: zoek hulp. Wacht niet tot het geweld vanzelf stopt, want dat doet het nooit.”

Programma

Het programma rond Internationale Vrouwendag vervolgt zaterdag 5 maart met een vrouwenfeest, van 17.30 tot 21.30 uur. DJ Najla verzorgt de muziek en alle vrouwen vanaf dertien jaar zijn welkom. Maandag 7 maart is de start van oefenen.nl en kunnen deelnemers online oefenen met taal, rekenen en internet. Deze bijenkomst is van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek van het wijkcentrum. Dinsdag 8 maart zijn er van 10.00 tot 12.00 uur diverse workshops sporten, zoals kickboksen, pilates en weerbaarheidstraining. Het volledige programma is te vinden op www.vrouwenkrachtalkmaar.nl of mail voor informatie vrouwenkrachtalkmaar@gmail.com.