Het Grote Raam wacht op groen licht

Algemeen
Kunstenaar Fiona Tan (links) toont haar ontwerp in Theater De Vest.
Kunstenaar Fiona Tan (links) toont haar ontwerp in Theater De Vest. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het moet een fascinerend gezicht zijn, als straks de zon door het gigantische raam in het zuidertranssept van de Grote Kerk schijnt. Het nieuwe glas-in-loodraam van 6 bij 23 meter kost zo’n één miljoen euro. ‘Het Grote Raam’ - zoals het project heet - wacht nog op groen licht, want van de benodigde financiële middelen is iets meer dan de helft binnen. Over enkele maanden krijgt het project groen of rood licht, want 1 mei moet de opdracht bij de glazenier binnen zijn die het glas-in-lood vervaardigt. Als alles volgens plan verloopt, is het raam in april 2023 klaar en wordt het onderdeel van het jubileum 450 jaar Alkmaars Ontzet. 

Zo mooi zijn de kleureffecten van glas-in-lood. (Foto: aangeleverd)

“We zijn op de goede weg en hopen dat het allemaal gaat lukken”, zegt Gerjon Rooker, een van de initiatiefnemers van het project. “De eerste plannen voor een nieuw raam zijn al in 2016 gesmeed, twee jaar later vierde de Grote Kerk namelijk zijn 500e verjaardag. We hebben toen wel de ‘Klim naar de Hemel’ gerealiseerd, maar het raam kwam het er niet van. Dat project hebben we begin 2021 nieuw leven ingeblazen. De beroemde kunstenaar Fiona Tan is verantwoordelijk voor het ontwerp en we krijgen nagenoeg alleen maar positieve reacties. Inmiddels zijn er 2 - van de 214 - panelen opgesteld in de Grote Kerk. Zo krijgen bezoekers alvast een indruk hoe het raam eruit komt te zien. Vroeger zaten er ook zulke fraaie ramen in de kerk, maar dat rijk gedecoreerde glas met katholieke uitingen had na de beeldenstorm geen waarde meer. Ze werden verkocht om in het ouderhoud van de kerk te voorzien.” 

Middelen

Om de kosten van een miljoen euro te dekken worden allerlei acties gehouden, zoals ‘Ontdek de geheime zolders van de Grote Kerk’ waarbij bij bezoekers onder leiding van een gids op 30 meter hoogte de imposante balkenconstructies, tongewelven, lijkenluiken en het carillon kunnen bekijken. “We zijn inmiddels de 3000 bezoekers gepasseerd, dus daarmee is al 30.000 euro opgehaald. We lagen door corona even stil, maar de tours kunnen inmiddels weer geboekt worden. Bedrijven en particulieren kunnen hun naam verbinden aan glastegels en panelen in het nieuwe raam. We zitten net over de helft van de middelen die we nodig hebben. Zo hebben we via fondsen en gemeente een toezegging van 3,5 ton binnen; we verwachten dat dit totale bedrag oploopt naar 5,5 ton. Een aantal fondsen heeft onze aanvraag nog in behandeling. Dat zijn wel fondsen waarvan wij het idee hebben dat het perfect past, maar we kunnen ons niet rijk rekenen en wachten dus af. Als we 1 mei nog niet alles binnen hebben? Nou, dan moeten we andere wegen gaan bewandelen om het benodigde geld binnen te halen. Maar eerlijk gezegd zijn we nu al zover dat het terugdraaien van alles heel ingewikkeld wordt, dus het moet gewoon lukken.”


Glazenier

De glazenier die het glas-in-lood maakt, is een Duits bedrijf. “We hadden het liefst een Nederlandse glazenier, maar geen enkel bedrijf kan zo’n grote order aan. Er werken straks tien tot vijftien man een jaar lang aan het raam. Het is ook fijn dat we met één partij werken. De opdracht onder diverse partijen onderverdelen is geen optie. Dat is voor kunstenaar Fiona - die het proces bewaakt - niet te doen. Daarnaast wil je bijvoorbeeld ook geen kleurverschillen in het glaswerk. 

Klim naar het Grote Raam

In 2018 was er de Klim naar Hemel en konden bezoekers de Grote Kerk beklimmen en gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ bekijken. Volgend jaar kunnen bezoekers naar het Grote Raam klimmen. “Niet alleen het raam wordt vervangen, ook de zuidgevel wordt gerestaureerd. Een unieke kans om het project aan het publiek te laten zien. Ze klimmen zigzaggend via steigers tot bovenin bij de kruisbloem. Iedereen kan een sticker op een van de 5000 oude ruitjes plakken en zo eigenaar worden van een uniek stukje glas uit de Grote Kerk. Deze oude ruitjes worden vervaardigd in een paneel waar je een waxinelichtje achter kunt plaatsen. Een ander mooi project waar we aan werken is ‘De geheimen van de Grote Kerk’ dat hopelijk in april of mei kan starten. Bezoekers komen dan op plekken in de kerk die normaliter gesloten zijn. Ze zien dan onder meer de prachtige consistoriekamer, het speciaal voor Koningin Beatrix gebouwde toilet en de kelders van de kerk. Het moet er allemaal toe bijdragen dat iedereen straks kan genieten van een prachtig raam. Ik heb in de Oude Bavo en de KoepelKathedraal in Haarlem gezien wat de kleureffecten met een ruimte doen. Dat is fascinerend.”

Kijk voor meer informatie op www.hetgroteraam.nl

Afbeelding
All rights reserved. No reproduction without prior permission.