Hulphond Pip als reddingsboei voor jonge Alkmaarse

Algemeen
Evi met Pip.
Evi met Pip. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Pip heet ie. De lieve twaalf weken oude labradoodle van de 21-jarige Evi uit Alkmaar. Als er voldoende geld ingezameld wordt, kan Pip opgeleid worden tot hulphond en Evi de steun bieden die ze nodig heeft. Na een heftige jeugd kreeg Evi op jonge leeftijd te maken met de eetstoornis anorexia. Sindsdien bestaat een groot deel van haar leven uit opnames in ziekenhuizen en klinieken, intensieve behandelingen, medicijnen en gesprekken met behandelaren, therapeuten en artsen. Naast anorexia kampt de jonge Alkmaarse met depressie, persoonlijkheidsstoornissen en ADD en heeft ze een posttraumatische stresstoornis ontwikkeld. 

Crowdfundactie voor opleiding Pip 

De training van Pip tot hulphond kost een kleine 22.000 euro en via een crowdfundactie is inmiddels dik 15.000 euro binnen. Om meer geld in te zamelen houden Theatergroep Alkmaar en Theaterstichting De Blauwe Feniks zaterdag 21 mei drie benefietvoorstellingen in Praktijk Partners in Verloskunde aan James Wattstraat 22 . Om 13.00 en 16.00 uur  speelt Theatergroep Alkmaar de voorstelling ‘Onder het Melkbos’. De Blauwe Feniks speelt om 20.00 uur ‘Het Laatste Kievitsei’. Kaartjes kosten vijftien euro (reserveren via reserveren@talk.theater) en de opbrengst van de voorstellingen gaat volledig naar de opleiding van Pip. 


“Superlief dat ze dit doen”, zegt Evi. “Ik hoop zo dat al het geld bij elkaar komt dat nodig is voor Pips training. We zijn inmiddels al met zijn basistraining begonnen. Hoe een hond mij kan helpen? Hij wordt speciaal getraind voor mijn behoeftes. Honden kunnen bijvoorbeeld heel goed emoties aanvoelen. Als mijn spanning oploopt, heeft een hulphond dat eerder door dan ik. Hij leert om signaleren te geven wanneer het dreigt mis te gaan. Hij is in staat om je aandacht te verleggen en juist dat is zo belangrijk. Daarnaast mag hij overal mee naar toe en dat maakt het voor mij ook minder eng om eropuit te gaan. Ik heb namelijk de neiging mezelf op te sluiten. Pip blijft 24/7 bij mij, dus ook op de slaapkamer. Hij zorgt voor rust.”

Begrip

Op jonge leeftijd zo met het leven worstelen, kan nog wel eens onbegrip veroorzaken. “Het is een heel andere wereld en niet iedereen begrijpt dat. Ik vind het fijner als mensen gewoon vragen hoe het gaat of wat er speelt in plaats van dat er aannames worden gedaan. Gelukkig heb ik fijne mensen om me heen met wie ik veel kan delen. Op dit moment ga ik niet naar school, maar volgend jaar wil ik het liefste weer een aantal vakken oppakken. Volledig naar school gaan lukt niet, maar ik wil niets liever dan het leven oppakken en uiteindelijk een - medische - opleiding te doen zodat ik zelf mensen kan helpen. En dat ik ‘normaal’ kan leven en leuke dingen kan doen, zoals sporten. Ik hou van bewegen, maar helaas ontbreekt de energie. De dingen waar ik tegenaan loop zullen nooit helemaal verdwijnen, maar het zou al fijn zijn als ik ermee kan leven. Voorlopig kijk ik naar de korte termijn en dat is de dagen en weken doorkomen. Dat gaat steeds met ups en downs en kost bergen energie. Het is een fijn gevoel om nu met Pip te werken. Ik heb hem nu vijf weken en ben superblij met hem. Ik sta er niet alleen voor en heb vertrouwen in de toekomst!”

Wie geld voor de training van Pip wil doneren kan dit doen via www.steunactie.nl