Wat als je kind schade maakt (bij een ander)?

Algemeen

Wanneer je zelf schade aanricht bij een ander, is de kans groot dat deze persoon jou aansprakelijk stelt. Er wordt in dat geval van jou verwacht dat je de schade vergoedt. Omdat veel mensen hiervoor verzekerd zijn, levert dit meestal geen problemen op. Maar hoe zit dit eigenlijk met kinderen? Een kind kan immers ook schade veroorzaken. Naast schade aan jouw spullen kan een kind ook schade maken bij een ander. Veel mensen weten in dat geval niet precies wat zij moeten doen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat je kunt doen als je kind schade maakt (bij een ander).

Richt je tot de aansprakelijkheidsverzekering
Als je kind bij een vriendje of vriendinnetje gaat spelen, kan hij schade aanrichten. Mogelijk stoot hij per ongeluk de televisie omver of misschien schiet of gooit hij een bal door een raam. In zo’n situatie is de kans aanwezig dat de bewoners je kind aansprakelijk stellen. Niet gek, want de kosten kunnen behoorlijk hoog oplopen. Als ouder kun je de kosten uit eigen zak betalen, maar als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten is dit niet nodig. Deze verzekering dekt namelijk niet alleen schade die door jou zelf wordt aangericht. Ook schade die veroorzaakt is door je partner, kind of huisdier valt namelijk binnen de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering.

Mogelijk biedt een rechtsbijstandverzekering uitkomst
Wordt je kind aansprakelijk gesteld voor schade, maar ben je het hier niet mee eens? Dan kan er een conflict ontstaan. In dat geval is het handig om juridische hulp in te schakelen. Het nadeel van juridische hulp is alleen dat het niet bepaald goedkoop is. Een rechtsbijstandverzekering biedt in dat geval uitkomst. Maar wat is rechtsbijstand eigenlijk? Wie deze verzekering afsluit, is verzekerd van juridische hulp bij een conflict. Dit betekent dat je zelf niet opdraait voor de kosten die het inschakelen van een jurist met zich meebrengt.

Wanneer er sprake is van een conflict en je niet verzekerd bent voor rechtsbijstand, besluit je mogelijk alsnog om deze verzekering af te sluiten. Verwacht in dat geval niet dat de kosten voor juridische hulp ook vergoed worden. Waarom niet? Omdat een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens een conflict meestal geen zin heeft. Er zijn weliswaar uitzonderingen, maar je krijgt vaak te maken met wachttijd bij een rechtsbijstandverzekering. Vaak gaat het hierbij om de eerste paar maanden na het afsluiten van de verzekering.

Zijn mijn kinderen standaard meeverzekerd?
Heb je een aansprakelijkheids- of rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan denk je mogelijk dat jouw kinderen standaard meeverzekerd zijn, maar dat is niet altijd het geval. In het geval van een aansprakelijkheidsverzekering kies je zelf hoeveel gezinsleden je verzekert. Uitwonende kinderen die studeren vallen nog binnen de aansprakelijkheidsverzekering van hun ouders, maar dit geldt niet voor uitwonende kinderen die geen student meer zijn. Voor een rechtsbijstandverzekering geldt dat je kinderen die thuis wonen of op zichzelf wonen voor een voltijd studie mee kunt verzekeren. Als je kind niet meer studeert of samenwoont moet hij zelf een rechtsbijstandverzekering afsluiten.