Internationaal ITF Tennistoernooi van start

Algemeen
Het internationale ITF-tennistoernooi vindt dit jaar plaats van vrijdag 17 juni tot en met zondag 26 juni.
Het internationale ITF-tennistoernooi vindt dit jaar plaats van vrijdag 17 juni tot en met zondag 26 juni. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het internationale ITF-tennistoernooi vindt dit jaar plaats van vrijdag 17 juni tot en met zondag 26 juni, wederom op de banen van de TC Alkmaar. De wedstrijden starten zondag 19 juni. Een ITF toernooi (voorheen bekend als het Future-toernooi) is vooral bedoeld voor jonge spelers en speelsters, die een poging doen om hoger op de internationale ranglijst te komen en op die manier hun ultieme doel te bereiken; deelname aan de grote bekende toernooien. Publiek is welkom.

In 1997 nam de bekende tennistrainer/coach/schrijver Ronald van der Horst het initiatief om internationaal tennis naar de regio te brengen. Via Heerhugowaard en Hoorn kwam dit internationale toernooi in Alkmaar terecht. Eerst op het complex van de TV De Hout en sinds 2018 op de banen van de TC Alkmaar. Tegenwoordig is Van der Horst toernooidirecteur van het Dutch Junior Open dat op 26 juni in Bakkum begint. Zijn doelstellingen zijn niet veranderd: “Nederlandse tennistalenten een kans geven zich te meten met internationale tegenstanders. In eigen land, dat scheelt tijd en vooral kosten. Wat dat betreft mogen er nog wel een paar van dit soort toernooien bijkomen.” 

Hij kijkt tevreden terug op de Future/ITF toernooien en noemt moeiteloos een aantal bekende namen op die ooit in Alkmaar op de baan verschenen: Thiemo den Bakker, Marcos Baghdatis en recent de huidige Nederlandse toppers, Botic van de Zandschulp en Tim van Rijthoven. Sinds 2018 heeft de Stichting Tennis Alkmaar het stokje van Van der Horst overgenomen.

Quirine Lemoine

Het toernooi bij de vrouwen kent een aantal bekende gezichten. Maar liefst zes Nederlandse dames hebben zich, op basis van hun ranking, geplaatst voor het hoofdtoernooi: Anouk Koevermans, de zusjes Demi en Lian Tran, Lexie Stevens, Jasmijn Gimbrère en Quirine Lemoine, die haar titel verdedigt in Alkmaar. Hoewel de deelnemerslijst bij de heren pas op het laatste moment zeker is, valt het op dat er een zware delegatie Italianen het Alkmaarse gravel de komende week weet te vinden. De best geplaatste Nederlander is voorlopig de Amsterdammer Deney Wassermann. Teun Rozenberg (Heiloo) en Dax Donders (Bergen) zorgen voor een regionaal tintje. De Spanjaard Jose Vidal Azorin staat nu nog als eerste geplaatst.

Programma

Het tournooi start vrijdag 17 juni met een sponsoravond met medewerking Paul Haarhuis. Zondag 19 juni starten de kwalificaties en maandag 20 juni begint heft hoofdtoernooi. Woensdag 22 juni is een middag voor kids en zondag 26 juni zijn de finales. 

TC Alkmaar is te vinden aan Terborchlaan 315. Meer informatie op www.tcalkmaar.nl.