Groots Alkmaar in zomerse sferen

Algemeen
Hugo Koeman in gesprek met burgemeester Anja Schouten.
Hugo Koeman in gesprek met burgemeester Anja Schouten. (Foto: aangeleverd)

ALKAAR - De nieuwe uitzending van Groots Alkmaar brengt de kijker in zomerse sferen. Ook in Alkmaar zelf kun je genieten van alles wat dit seizoen heeft te bieden aan kunst, cultuur en natuur. Het programma is opgenomen bij de petanque-vereniging l’Autre Chemin.

Het programma is vanaf 1 juli te zien op Alkmaar Centraal, dagelijks om 11.00 en om 23.00 uur. Het is, net als de voorgaande edities, ook te bekijken via de website www.grootsalkmaar.nl. Petanque is voor veel mensen verbonden aan de zomer. Maar bij l’Autre Chemin laten ze de ballen het hele jaar door in het zand of het grind ploffen, stellen bestuursleden Aad Sewalt en Freek Bosman. Ze maken, samen met een groot aantal leden, presentator Hugo Koeman vertrouwd met de techniek van het spel.

Burgemeester Anja Schouten vertelt wat Alkmaar vanaf oktober te wachten staat als eerst het 450-jarig bestaan van de Staat der Nederlanden wordt gevierd en in 2023 het feit dat Alkmaar 450 jaar geleden als eerste stad de Spanjaarden op de vlucht deed slaan. Alkmaar wil het jaar dat beide gebeurtenissen worden herdacht vooral ook stil staan bij de waarden die eraan ten grondslag liggen: vrijheid, verdraagzaamheid, bescheidenheid en verbondenheid. De burgemeester roept wijk- en andere verenigingen op om mee te denken over de invulling van de feestelijkheden. Rashel van der Schaaf, een van de cameramensen van Groots Alkmaar, is genomineerd voor de RABO jong talentprijs van het Victoriefonds. Ze vertelt in het programma over haar film “Ich bin der Flus” over de rivier de Donau.

Piet Mulder en Theo Vries zijn begonnen aan een wandeling langs de buitengrens van de gemeente Alkmaar, waarbij ze her en der inwoners ontmoeten en aan het woord laten. In de rubriek “De minuut van …” komen onder meer de ruildienst Letsa en het koor Polegala aan de orde.