Reverson: ‘Besloot gewoon naar haar toe te gaan’

Algemeen
Damienus Reverson.
Damienus Reverson. (Foto: Patrick Goosen/Orange Pictures)

Dat voetbal emotie is toont Damienus Reverson aan na zijn goal tegen FC Dordrecht. De achttienjarige aanvaller van Jong AZ maakt de gelijkmaker en rent direct naar de tribune van het AFAS Trainingscomplex, klimt over het hek en viert de goal met zijn moeder. Een hartverwarmend moment. 

Spontaan
“Ik wist dat ze daar zat”, vertelt Reverson. “Ik keek die kant op, maakte met mijn handen een hartje en besloot gewoon naar haar toe te gaan. Het was heel spontaan.” Zijn moeder rent op dat moment al van de trap en sluit haar zoon vol enthousiasme in de armen. “Mijn moeder is alles voor me. Ze staat altijd voor me klaar.”

Cruciaal
De goal van Reverson blijkt cruciaal in het thuisduel met FC Dordrecht. Na zijn treffer komen ook Misha Engel en Soulyman Allouch op het scoreformulier, waardoor Jong AZ een vroege achterstand ombuigt in een klinkende 3-1 zege. Voor de formatie van trainer Maarten Martens is het de vierde driepunter in vijf duels. 

Vijfde plaats
De Alkmaarse beloften zijn sterk aan het seizoen begonnen. Na drie opeenvolgende zeges op MVV Maastricht (3-1), Helmond Sport (1-3) en Almere City FC (3-2) lijdt de ploeg tegen FC Eindhoven het eerste puntenverlies: 1-0. Daarna volgt de overwinning op FC Dordrecht en een 2-2 gelijkspel tegen ADO Den Haag, waar Jong AZ lang aanspraak maakt op een overwinning. Koploper PEC Zwolle dient Jong AZ – dat strijdend ten onder gaat – uiteindelijk zijn eerste thuisnederlaag toe: 2-3. De prestaties leveren Jong AZ dertien punten uit zeven duels op, met een vijfde plaats als gevolg. 

Plezier op het veld
“Het teamproces loopt goed”, vindt Reverson. “We spelen met een heel jonge ploeg tegen volwassen voetballers en doen dat knap. Veel van onze spelers zitten zelfs net pas bij de selectie, dus we mogen er trots op zijn dat we zo sterk spelen. Iedereen in de selectie is erg enthousiast en we hebben plezier op het veld. Als team worden we steeds sterker.”

Mijlpaal
Ook Reverson speelt daarin een belangrijke rol. Voor de aanvaller – al sinds 2014 actief in de AZ Jeugdopleiding – is al vier keer een basisplaats weggelegd. Half augustus verschijnt hij in het duel met Helmond Sport voor het eerst vanaf de aftrap bij een wedstrijd van Jong AZ. Die mijlpaal geeft hij vervolgens extra glans met zijn eerste profgoal. 

Eretitel
Als voorlopige kers op de taart is Reverson ook door de AZ Jeugdopleiding verkozen tot Speler van de Maand augustus. Dit is een eretitel die wordt gegeven aan talenten die zowel op het veld als daarbuiten durven uit te blinken, honderd procent inzet tonen, goed trainen en spelen en altijd bezig zijn zich te ontwikkelen.

Martens: ‘Meermaals erg belangrijk’
“Deze uitverkiezing is er het gevolg van dat hij in zichzelf blijft investeren”, licht trainer Martens toe. “Dat ook in een periode waarin hij daarvoor niet met veel speelminuten werd beloond. Daar komt bij dat hij razendsnel de transitie van middenvelder naar centrumspits heeft gemaakt en er dagelijks hard aan werkt daarin nog beter te worden. Het gevolg van deze twee zaken is dat hij al meermaals erg belangrijk is geweest voor Jong AZ.”