Tijdmanagement voor het onderwijs op middelbare scholen

Algemeen
Afbeelding

Leerkrachten in het secundair onderwijs krijgen vaak te maken met educatie in een hoog tempo, wat betekent dat er goed moet worden gekeken naar het tijdbeheer van de dagelijkse taken. In dit artikel laten we je kennismaken met enkele tips om super-efficiënt met je tijd om te gaan. 

Het stellen van duidelijke doelen

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de hoeveelheid dagelijkse taken zonder de belangrijkste leerdoelstellingen te beoordelen. Zorg er dus voor dat je gebruik maakt van dagelijkse (leer)doelen. Duidelijke, meetbare doelen vormen de basis voor het organiseren van jouw dag als leerkracht en het toewijzen van tijd voor taken. Bovendien moet er gewerkt worden met dagelijkse leerdoelen en het afstemmen van het benodigde leermateriaal voor een resultaatgerichte aanpak. 

Wees bereid om nee te zeggen

Als leraar in het middelbare onderwijs hoef je niet het gevoel te hebben dat je elke taak die je krijgt op je moet nemen. Het is belangrijk om goed na te denken over jouw prioriteiten om te overwegen hoe elke taak kan bijdragen tot jouw doelstellingen. Als je takenpakket overloopt, dan is prioriterend werken van vitaal belang om gestructureerd te werken. 

Een goed voorbereid lesprogramma 

Veel leraren in het middelbaar onderwijs besteden veel tijd aan het plannen van lessen. Hoewel het essentieel is om lessen te plannen, kan het voor leerkrachten vermoeiend zijn om uren te besteden aan het plannen van een les van 60 minuten, en om dat dag na dag te blijven doen. Overmatig plannen is echter niet aan de orde met een goed voorbereid lesprogramma met visie op het studiejaar. 

Naast het hanteren van dagelijkse leerdoelen, is het dus net zo belangrijk om leerperspectief te bieden over het gehele schooljaar. Met het modulaire lesmateriaal van de Nieuwe Leerweg krijgen leerdoelen vorm, aan de hand van eigentijdse en praktijkgerichte leerthema’s die altijd zijn gekoppeld aan de betreffende werkvelden binnen het lesprogramma. Met behulp van deze leermodules worden leerlingen geïntroduceerd aan relevante en dynamische loopbaanoriëntatie en krijgen ze een beter beeld van de werkmogelijkheden in de toekomst. 

Verstandig gebruik maken van technologische hulpmiddelen

Er zijn veel technologische tools die de werklast kunnen verlichten. Overweeg daarom het gebruik van handige hulpmiddelen zoals Google Sheets en andere add-ons om te helpen met het registreren van huiswerk en cijfers. Leer ook gebruik te maken van slimme markeringstactieken. Het corrigeren van huiswerk en opdrachten kan een tijdrovende taak zijn voor leraren in het middelbaar onderwijs, dus doe het verstandig.