Fractievoorzitter Kivilcim Pinar. Partij voor de Dieren Alkmaar.
Fractievoorzitter Kivilcim Pinar. Partij voor de Dieren Alkmaar. (Foto: Partij voor de Dieren Alkmaar)

Partij voor de Dieren: voorkom schuldenexplosie

Algemeen

ALKMAAR – De Partij voor de Dieren Alkmaar dient donderdag een motie in. In de motie wordt het college verzocht om Alkmaarse minima en middeninkomens zo snel mogelijk te informeren over regelingen en subsidies om (energie)armoede te voorkomen. De partij vindt het onverantwoord om hiermee te wachten tot een schuldenexplosie zich voltrekt.

Door de inflatie en stijgende energieprijzen komen steeds meer mensen in de problemen. Veel huishoudens, minima en middeninkomens, houden aan het einde van de maand onvoldoende over om van rond te kunnen komen. Hoewel er allerlei subsidies en regelingen zijn die mensen financieel kunnen ondersteunen weten velen niet waar ze recht op hebben. Daarbij wordt de drempel verhoogd door de diverse formulieren, loketten en regels.

Alkmaarders actief informeren
Kivilcim Pinar, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, zal donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie indienen waarin hij het college verzoekt om Alkmaarders laagdrempelig en actief te informeren. “Mensen moeten weten dát er regelingen zijn én weten waar ze recht op hebben,” aldus Pinar. “De gemeente Alkmaar is niet als enige verantwoordelijk voor het oplossen van de schuldencrisis die eraan dreigt te komen, maar kan daar wel een belangrijke rol in spelen. Alkmaar moet ervoor zorgen dat het beschikbare geld terechtkomt bij de mensen die het nodig hebben en de ondersteuning eenvoudig maken.”

Schulden hebben verstrekkende gevolgen
In haar motie stelt de Partij voor de Dieren dat diverse maatschappelijke organisaties en (nuts)bedrijven waarschuwen dat ze de komende periode een schuldenexplosie verwachten. Volgens de partij hebben schulden vaak een domino-effect met verstrekkende gevolgen: werkloosheid, relatiebreuken, dakloosheid en verdere maatschappelijke problemen liggen op de loer. “Het voorkomen van schuldenproblematiek is voor de gemeente efficiënter en goedkoper dan een schuldhulptraject achteraf,” aldus Pinar. “De nieuwe maatregelen van de overheid met betrekking tot een energietoeslag en een prijsplafond zijn welkom, maar waarschijnlijk niet afdoende. Daar komt bij dat deze maatregelen nog niet volledig uitgewerkt zijn en voor veel mensen onduidelijkheid met zich meebrengen.”

De Partij voor de Dieren verzoekt het college om niet te wachten tot januari 2023, maar op de kortst mogelijke termijn al het mogelijke te doen om Alkmaarders die in aanmerking komen voor landelijke en gemeentelijke regelingen actief te informeren, hierbij rekening houdend met anderstalige en laaggeletterde inwoners.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Kerstconcert Grootkoor Alkmaar met Henk Poort Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
AlkmaarPas nu ook voor middeninkomens Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Sam van Etten sluit af in Egypte en Rosmalen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Angels zingt Winterwarmte Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leger des Heils collecteert voor kwetsbare Nederlanders Algemeen 26 nov, 15:02
Afbeelding
Auto in brand in Alkmaar, Kamerlingh Onnesstraat 112-nieuws 26 nov, 11:42
Afbeelding
Woning Stalpaertstraat zwaar beschadigd door explosie voordeur Algemeen 26 nov, 08:40
Afbeelding
Vuurwerk Alkmaar 2022: dit zijn de regels! Nieuws 25 nov, 10:25
Afbeelding
Huiselijk geweld centraal bij VROUWenKRACHT Algemeen 24 nov, 15:02
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
LAAT je verrassen Algemeen 24 nov, 15:00
Afbeelding
Kerstuitvoering dameskoor Zanglust Uitgaan 24 nov, 14:49
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief