Alkmaar Ontzet 450 jaar van start

Algemeen
Alkmaar Ontzet 450 jaar van start
Alkmaar Ontzet 450 jaar van start (Foto: Fer Korver)

ALKMAAR - De aftrap voor het feestjaar Alkmaar Ontzet 450 jaar is zaterdagmiddag 8 oktober verzorgd door burgemeester Anja Schouten en Frits Westerkamp, voorzitter 8 October Vereeniging. De onthulling van een kunstwerk was het startsein van dit herdenkings- en vieringsjaar. Het kunstwerk bestaat uit twee delen die samen één boodschap hebben, het gezamenlijk herdenken en vieren van Alkmaar Ontzet 450 jaar. Het dubbele canvas van 4 bij 2 meter verbeeldt de 4 V’s die daarbij horen; Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid.

Kunstenaars Maureen Kolhoff en Sonya Trokhymchuk hebben samengewerkt aan deze verbeelding van Alkmaar Ontzet 450 jaar. Maureen Kolhoff is een street art artiest. Zij is gespecialiseerd in het maken van 3d tekeningen en maakt deze op kunstfestivals door heel Europa. Sonya Trokhymchuk is een jonge kunstenares uit Oekraïne die onlangs voor de oorlog is gevlucht. Dankzij Stichting Talent and Dreams (STAD) zijn deze twee kunstenaars bij elkaar gebracht. Het kunstwerk wordt na de onthulling op verschillende plekken in Alkmaar tentoongesteld.

Burgemeester Anja Schouten over Alkmaar Ontzet 450 jaar “Ik was er als kind al bij. Alkmaar Ontzet is een feest voor en door alle Alkmaarders. Het komend jaar vieren we en staan we stil bij 450 jaar Ontzet. Ik nodig alle Alkmaarders uit een bijdrage te leveren aan het jaarprogramma. Er is nog budget beschikbaar. Zo maken we er samen een onvergetelijk jubileumjaar van. In heb er in ieder geval heel veel zin in.” Voorzitter Frits Westerkamp over een jaar lang feest “Met het onthullen van dit bijzondere kunstwerk zetten we de toon voor de komende feestelijkheden. Samen voeren we plannen uit die de stad mooier maken. We vieren vanaf vandaag een jaar onze geschiedenis. Ik verheug me op veel waardevolle en feestelijke momenten in dit jubileumjaar.” 

Goed idee?

Heb je een idee voor een activiteit, project of event voor Alkmaar Ontzet 450 jaar? Er is geld beschikbaar om samen een jaar lang in Alkmaar het Ontzet te vieren en/of te herdenken. Inwoners, verenigingen, stichtingen, instellingen, ondernemers, scholen en clubs worden gevraagd hun ideeën in te dienen vanaf 3 oktober via www.alkmaarontzet450jaar.nl