Daklozen krijgen onderdak bij vorst

Algemeen
Gemeente Alkmaar gaat er alles aan doen om daklozen op te vangen tijdens nachtelijke vorst.
Gemeente Alkmaar gaat er alles aan doen om daklozen op te vangen tijdens nachtelijke vorst. (Foto: Demeter Attila)

ALKMAAR – De gemeente gaat alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat daklozen niet tijdens de vorst op straat hoeven te verblijven. Hiermee reageert de gemeente op het artikel van NHNieuws waarin aan daklozen buiten de dagopvang van dnoDoen wordt gevraagd of ze zich zorgen maken over de aankomende nachtelijke vorst. De vorst is een probleem voor veel daklozen in Nederland, omdat de opvangcentra propvol zitten, aldus NHNieuws.

Daklozen worden niet meer geweigerd

“Directeur Hil Rabenberg van dnoDoen had al goed gereageerd op het artikel,” zegt wethouder Joel Voordewind (CU) van jeugd, jeugdzorg en Wmo. “We hebben sowieso de insteek dat er niemand buiten moet slapen, maar het kan niet zo zijn dat ze buiten moeten slapen tijdens de vorst.”

‘Als er geen plek is, dan vinden we wel plek’

In een reactie aan NHNieuws laat Rabenberg weten dat ze druk bezig zijn met de winterse temperaturen maar dat ze geen echt winterprotocol meer hebben. “Door de kou gaan we vanaf nu ook geen mensen meer weigeren. Dat gebeurt nu soms nog, als daklozen bijvoorbeeld te laat komen.” Wethouder Voordewind beaamt dit: “Degenen die zich melden voor de nachtopvang moeten onderdak krijgen. Iedereen. En als er geen plek is, dan gaan we plekken vinden. We zetten dan in principe bedden bij bij dnoDoen. En als dat niet lukt, dan hoor ik dat van Rabenberg, en dan gaan we meteen over op andere noodvoorzieningen. We gaan ervoor zorgen dat niemand in de kou komt te staan.”