Ondergrondse parkeergarages dicht voor dak- en thuislozen

Algemeen
Parkeergarages dicht voor
Parkeergarages dicht voor (Foto: archief Rodi Media)

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar gaat het moeilijker maken voor dak- en thuislozen om in ondergrondse parkeergarages te slapen. De gemeente ziet - nu het kouder wordt - het aantal meldingen van overlast stijgen en wil het probleem aanpakken door de ondergrondse parkeergarages af te sluiten met hekken en een toegangscontrole voor bezoekers in te bouwen. De groep ‘garageslapers’ bestaat uit zo’n vijftien tot twintig man. De garages die aangepakt worden zijn: De Singel, De Vest en Schelphoek. De - bovengrondse - Karpertongarage wordt vooralsnog buiten beschouwing gelaten.

De toegangsdeuren voor bezoekers om de parkeergarage binnen te komen, gaan nu nog automatisch open, maar straks kom je alleen met een parkeerkaartje binnen. Daarnaast worden er ook hekken geplaatst waar de auto’s in en uit rijden. Helemaal waterdicht is deze methode niet, laat burgemeester Anja Schouten weten. “Maar we willen het zo lastig mogelijk maken om de garages te gebruiken om te overnachten. Het aantal meldingen van overlast is aanzienlijk gestegen. Dat komt enerzijds omdat het nu gewoon kouder wordt en men de warmte opzoekt. Anderzijds is de landelijke tendens dat het aantal dak- en thuislozen stijgt. Dit aantal is in vijftien jaar tijd maar liefst verdubbeld. Het is nóg niet misgegaan, maar dát het een keer misgaat willen we voor zijn en daarom nemen we nu deze maatregelen. Het gaat er natuurlijk ook om dat we deze mensen er steeds maar op wijzen dat ze elders kunnen slapen.” Op dit moment zijn er in de stad twee locaties voor daklozen: de nachtopvang aan de Jan de Heemstraat en de dagopvang aan de Helderseweg. In 2023 wil de gemeente de bestaande dagopvang uitbreiden met nachtopvang zodat er een 24-uursopvang is aan de Helderseweg 8.

Ontmoedigen

Totdat de garages zijn aangepast, worden extra BOA’s ingezet om de garages te controleren. “We willen de nachtbezoekers er steeds maar weer op wijzen dat ze niet welkom zijn in de garage en dat ze naar een van de alternatieve locaties moeten gaan. Zo ontmoedigen we ze om naar de garages te komen én dat er hulp voor ze is.” Wel laten Schouten en wethouder Joël Voordewind dat er ook zorgmijders zijn. “Sommige mensen willen niet geholpen worden en kiezen voor een leven op straat.”