Bewoners Oostwijk opnieuw tijdelijk contract

Algemeen
De Koedijkse wijk Oostwijk.
De Koedijkse wijk Oostwijk. (Foto: Jan Jong)

ALKMAAR – De achttien bewoners van de Koedijkse wijk Oostwijk komen niet op straat te staan. Dat blijkt uit een e-mail van onderverhuurder en vastgoedbeheerder Kabath die naar de bewoners is verstuurd. Wel zullen zij moeten verhuizen naar opnieuw een tijdelijke woning.

De bewoners van Oostwijk hebben turbulente jaren achter de rug. Eerst zouden de woningen worden gesloopt, nu gerenoveerd. Omdat het gaat om tijdelijke woningen en er plannen zijn voor verkoop, zouden de achttien bewoners uit de wijk op 1 februari op straat komen te staan. Vastgoedbeheerder Kabath, die de woningen namens woningbouwcorporatie en eigenaar Woonwaard als onderverhuurder verhuurt, komt nu met een aanbod. Volgens betrouwbare bronnen hebben zeker vier van de achttien bewoners dit aanbod gehad. Andere bewoners zouden zelf een woning hebben gevonden of onderdak bij bijvoorbeeld familie. 

Over de verkoop van de woningen is Woonwaard nog in onderhandeling met diverse geïnteresseerden, zoals Stadsherstel Amsterdam. Zij kopen woningen op met een monumentale status en verhuren de woningen vervolgens als sociale verhuur. Tot die tijd kunnen de woningen nog bewoond blijven, zo stelt Kabath in de mail. De woningen is Oostwijk hebben nog geen monumentale status gekregen. Hierover moet de gemeente nog beslissen.

Weer tijdelijk contract

De bewoners kunnen in de wijk blijven wonen middels een zogenoemde antikraakovereenkomst. Volgens Kabath betekent dit dat bewoners in de wijk kunnen blijven wonen, maar niet in hun huidige woning. Dit is een juridische constructie en heeft volgens Kabath te maken met de rechten die anders worden opgebouwd. Het contract is wederom van korte duur voor de periode van maximaal twee jaar en de opzegtermijn is 28 dagen. Dit is korter dan de opzegtermijn van drie maanden van het huidige contract. De overeenkomst kan zonder opgaaf van reden worden opgezegd. “Uiteraard zullen wij dat niet zomaar doen,” zo stelt Kabath in de mail, “zolang daar geen reden toe is.” Kabath adviseert de bewoners om gedurende de nieuwe overeenkomst op zoek te gaan naar een andere woning.

Leegstandwet doorn in het oog

“Bewoners zijn blij dat zij kunnen blijven, maar vinden de constructie ook omslachtig,” zegt Joaquin Alexander, commissielid van de Socialistische Partij (SP), die met de bewoners heeft gesproken over de stand van zaken. “Ze verhuizen naar een andere woning in dezelfde wijk en kunnen vanwege een ‘juridisch ding’ niet in hun huidige woning blijven. Daar komt weer iemand anders tijdelijk in te wonen.” Alexander is tevreden met de uitkomst, maar laat het er niet bij zitten. “Het is natuurlijk hartstikke fijn voor de bewoners dat ze nu niet op straat komen te staan, maar het laat wel zien dat de Leegstandwet, die bedoeld is om burgers aan een woning te helpen, zich tegen hen keert. De gemeente zit ook met de handen in het haar en ik weet dat wethouder Gijsbert van Iterson Scholten zijn best doet maar ook gebonden is aan de wet.” 

Omdat de woningen nu gerenoveerd gaan worden kan de vergunning voor tijdelijke bewoning volgens Alexander niet verlengd worden door de gemeente. “Het is landelijk zo geregeld en gemeentes hebben hierin geen discretionaire bevoegdheden (ruimte om de wet wel of niet te handhaven, red.),” zo stelt Alexander. “We willen kijken of we hier met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) landelijk druk op kunnen uitoefenen, want de bewoners van Oostwijk zijn niet de enigen met dit probleem.”