Meedenken over invulling oevers Alkmaars kanaal

Algemeen
Wat zijn jouw wensen langs de kanaaloevers?
Wat zijn jouw wensen langs de kanaaloevers? (Foto: Impressie: aangeleverd)

ALKMAAR - Een glijbaan het kanaal in, bankjes, bomen of een skatepark? Inwoners van Alkmaar mogen meedenken over de invulling van de groene oevers van het Alkmaars kanaal. De zone is op sommige plekken zo’n 35 meter breed en Alkmaarders mogen hun ideeën en wensen voor deze en andere ruimtes langs het kanaal delen. Het participatietraject start in februari en eind van het jaar wil de gemeente alle plannen bekijken en beoordelen.

Wie straks langs het kanaal loopt kan straks via de qr-codes op de paaltjes precies aangeven wat zijn wensen zijn. Ook is er een app Digitale Tweeling waar inwoners hun ideeën kenbaar kunnen maken. De Digitale Tweeling is een digitale kopie van Alkmaar, met onder meer alle straten, gebouwen, bomen, fietspaden en laadpalen. De gemeente hoopt met deze methodes - en online bijeenkomsten - ook jongeren en gezinnen te bereiken. “Vergelijk dit met een extreme versie van Google maps”, zegt wethouder Gijsbert van Iterson Scholten. “Alkmaarders kunnen straks op de meter nauwkeurig laten weten wat hun wensen zijn. Er zijn diverse - bestaande - potjes beschikbaar om de ingediende plannen te realiseren. Resultaat is straks een nieuw stuk Alkmaar met naast wonen en bedrijvigheid, groen en voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten en te recreëren.”

Ontwikkelplan

Als basis voor het ontwikkelplan en participatie is het op 1 maart 2022 door het college vastgestelde ontwikkelkader van Feddes Olthof  ‘Alkmaars KanaalPark, de rijkdom van Alkmaar weerspiegeld’. Dit betekent voor het noordelijke deel bij Viaanse Molen veel groen met paden voor voetgangers en fietsers. In het centrum staat dit voor een openbare kade met veel aantrekkelijke zitplekken. Het zuidelijke gedeelte, richting Overdie, loopt dan een route met mix van een stoere kade en een groene oever.

Besluit

De gemeenteraad neemt begin 2024 een besluit over het toekomstig gebruik en inrichting van het Alkmaars KanaalPark.