Wonen, werken en winkelen in de Langestraat

Algemeen
Wethouder Ad Jongenelen, stadsarcheoloog Peter Bitter en Maarten Wispelweij, voorzitter van het Convent van Gemeentelijke Archeologen.
Wethouder Ad Jongenelen, stadsarcheoloog Peter Bitter en Maarten Wispelweij, voorzitter van het Convent van Gemeentelijke Archeologen. (Foto: Jan Jong Fotografie)

ALKMAAR -  ‘Zeven eeuwen wonen, werken en winkelen in de Langestraat van Alkmaar’. Dat is de titel van een boekwerk over de geschiedenis van de belangrijkste winkelstraat van Alkmaar, op basis van de informatie uit drie archeologische opgravingen: in 2000, 2001 en 2015, na de nieuwjaarsbrand. De vondsten van deze opgravingen werpen een nieuw licht op een rijke geschiedenis van wonen, werken en winkelen in de Langestraat. Wethouder Ad Jongenelen overhandigde vrijdag het eerste exemplaar van dit bijna 1100 pagina’s tellende boekwerk met ruim 1300 afbeeldingen aan Maarten Wispelweij, voorzitter van het Convent van Gemeentelijke Archeologen.

In het boek doen stadsarcheoloog Peter Bitter en zijn collega auteurs uitgebreid verslag van de resultaten van de opgravingen in 2015 maar ook van het onderzoek binnen de winkelpanden ernaast in 2001, toen Warenhuis Spruyt werd verbouwd. Zo kon een bewoningsgeschiedenis van maar liefst twaalf panden naast elkaar worden beschreven. Maar ook de uitkomsten van een opgraving bij Langestraat 16 komt aan bod waarbij in 2001 de resten van een heus stadskasteel zijn ontdekt.

Luxe artikelen

Voor een reconstructie van de bewoningsgeschiedenis zijn behalve de archeologische vondsten ook archiefbronnen geraadpleegd en uiteenlopend beeldmateriaal. Van tekeningen uit het bouwarchief tot en met oude foto’s. Van sommige panden zijn bovendien bouwhistorische opmetingen gemaakt. Het resultaat is een studie over huizen en hun bewoners, maar ook over hun huisraad waarvan talloze resten zijn geborgen. Deze vondsten geven een geschakeerd beeld van de alledaagse huisraad van de afgelopen eeuwen maar ook van luxe artikelen en kostbaar serviesgoed. Alles komt uitgebreid aan bod in hoofdstukken over onder meer keramiek en glaswerk, rookgerei, vondsten van leer en textiel, hout en metaal, gebrandschilderd vensterglas en wandtegels.

‘Zeven eeuwen wonen, werken en winkelen in de Langestraat van Alkmaar’ bestaat uit twee delen met in totaal 1080 pagina’s, voorzien van ruim 1300 afbeeldingen. Het boekwerk bevat bijdragen van veertien auteurs. De gedrukte versie is te bestellen via de webshop van SPA uitgevers uit Zwolle. Het rapport is als pdf te downloaden op www.erfgoedalkmaar.nl