Met half vol glas naar derde ronde gesprekken

Algemeen
Bert Blase gaat met een halfvol glas de derde ronde gesprekken in.
Bert Blase gaat met een halfvol glas de derde ronde gesprekken in. (Foto: AG Heeremans Photography)

ALKMAAR - Van witte rook is nog geen sprake, maar het gaat de goede kant op. Dat is de conclusie van verkenner Bert Blase na de tweede ronde gesprekken met Alkmaarse politieke partijen. Fracties moesten in beweging komen, zo concludeerde Blase na de eerste gesprekken. Dát is gelukt, want er gloort hoop aan de horizon van politiek Alkmaar. Om die hoop om te zetten in concrete stappen, is een derde ronde gesprekken nodig. Die gaat Blase voeren met een half glas vol, want zo kijkt de verkenner naar de zaken: “Ik wil niet te vroeg juichen, maar ik zie kansen.”

Verkenner Bert Blase ziet kansen voor brede coalitie Alkmaar

Bert Blase is oud-burgmeester van Heerhugowaard is door D66 ingeschakeld als verkenner om een brede coalitie te smeden. Na de eerste ronde gesprekken concludeerde Blase dat er verschillen waren, maar dat die niet onoverbrugbaar waren. De bal lag volgens Blase bij de partijen. Die moesten tijdens de tweede ronde gesprekken in beweging komen en dat is gebeurd. “De komende dagen en komend weekend vindt er een derde ronde gesprekken plaats. Ergens na het weekend verwacht ik meer duidelijkheid. Dan is er ook wel genoeg gepraat, anders blijf je maar praten. Ik streef ernaar om na drie weken (uiterlijk eind volgende week) een eenduidig advies te kunnen geven aan D66 en aan de gemeenteraad voor de volgende fase.” 

Struikelblokken zijn er nog steeds, zoals het asielbeleid. Niet voor niets klapte de stadsregering twee keer eerder op dit thema, maar Blase ziet bij ieder dilemma kansen. De derde ronde gesprekken moet een oplossing bieden voor deze verschillen. Of dat met een brede coalitie is nog niet zeker. Als dát niet lukt, geeft Blase aan wat het beste alternatief is. Een ding is zeker: een advies komt er volgende week zeker.