Zomeravondconcert Grote Kerk

Cultuur
Jan van de Laar
Jan van de Laar (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Organist Jan van de Laar verzorgt woensdagavond 18 augustus het zomeravondconcert in de Grote Kerk. Hij speelt dan onder meer werken van Buxtehude en Bach op beide orgels.

Jan van de Laar is al vele jaren organist van het prachtig bewaard gebleven Robustelly orgel in Helmond. Hij heeft een gevarieerd programma uitgekozen voor zijn concert in Alkmaar met bekende en onbekende namen. Ooit gehoord van Severin Schaighofer? Van hem klinkt een Canzona op het koororgel. Van jubilaris Sweelinck zijn zelden gespeelde Almande en aandacht voor zijn Zuid-Duitse collega Christian Erbach van wie een Canzona zal klinken. Daarnaast wijdt Van de Laar zich aan muziek van Dietrich Buxtehude met wiens virtuoze Praeludium in d hij het concert zal openen. In Lüneburg had de jonge Bach les van Georg Böhm. Van hem speelt Jan een koraalpartita. Bachs lievelingsleerling Krebs is met drie werken vertegenwoordigd. Het concert wordt besloten met enkele meesterwerken van Bach zelf.
              

De entree voor het Zomeravondconcert is € 8,50. Reserveer via www.grotekerk-alkmaar.nl . Wie vier concerten bestelt, krijgt het vierde concert automatisch gratis.

Kaasmarktconcert

Gedurende de zomermaanden verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels: het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Vrijdag 20 augustus worden de orgels bespeeld door organist Frederik Kranemann.

-