Senior beleidsadviseur Gerard Wilts over Makersimpuls: ‘We zoeken iets vernieuwends, iets origineels’

Cultuur
Kunstenaars en creatieve makers gezocht voor Makersimpuls.
Kunstenaars en creatieve makers gezocht voor Makersimpuls. (Foto: StockSnap)

ALKMAAR – Om kunstenaars en creatieve makers tijdens en na de coronaperiode vooruit te helpen stelde het Rijk geld beschikbaar. De Gemeente Alkmaar bedacht toen het project Makersimpuls. “We wilden niet alleen geld geven aan cultuurmakers,” vertelt senior beleidsadviseur Gerard Wilts. “We wilden dat kunstenaars ook echt vooruitkwamen in hun carrière en tegelijkertijd wat terugdeden voor de stad met hun creatieve projecten en kunstwerken. Er moest een maatschappelijk doel aan vastzitten.” De kunstenaars uit de eerste ronde hebben hun plan kunnen realiseren. Nu is het de tijd voor ronde nummer twee.

Door Roxanne Borgman

Creatieve makers kunnen een beurs van 25.000 euro krijgen van de Gemeente Alkmaar om hun ideeën in werking te brengen. Daarbij worden ze een jaar lang begeleid en gecoacht door andere kunstenaars. Zelfs in het voortraject waarbij geïnteresseerden een ontwikkelplan moeten inleveren, is er sprake van intensieve begeleiding via masterclasses. Maar uiteindelijk worden er maar vier of vijf kunstenaars gekozen om hun plan te realiseren.

Carrièreboost

“We zoeken niet zomaar een hobbyist,” vertelt Gerard. “Het gaat echt om creatieve makers die een beroepspraktijk hebben, zoals een atelier, of deze willen opzetten. Het gaat dan om reeds gevestigde makers in welke discipline dan ook, of startende makers die bijvoorbeeld van de kunstacademie komen en zich professioneel willen gaan bezighouden.” Volgens Gerard gaat het nadrukkelijk niet om de kunstenaars die al (inter)nationaal zijn doorgebroken, maar om makers die een boost kunnen gebruiken in hun creatieve carrière. Tijdens de vorige ronde werden vijf creatieve makers gekozen die hebben aangetoond dat de Makersimpuls kunstenaars helpt om zich te ontwikkelen. “Zo won de 23-jarige Alkmaarder en theatermaker Luuk Ransijn afgelopen april nog de Wim Sonneveldprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Hoe hem dat gelukt is en hoe ons project hem heeft geholpen vertelt hij op de inloopmiddag op 24 mei in het Artiance.”

Voor Alkmaar

“We zoeken mensen die met iets vernieuwends komen, een origineel idee hebben, en daarmee niet alleen hun eigen carrière vooruit helpen, maar ook de stad en haar inwoners,” vertelt Gerard. De eerste ronde bevatte drie makers die theatrale voorstellingen hebben gemaakt en daarmee door heel het land actief zijn. Twee kunstenaars zijn met hun kunstwerken in Alkmaar gebleven. Ro Smit, dit jaar ook zitting nemend in de beoordelingscommissie, heeft nu een dagbestedingslocatie voor mensen met een beperking in de Drukkerij. Gerard: “Ro kwam van de Design Academy en werd getriggerd door de zestiende-eeuwse linnenindustrie in Alkmaar. Hij heeft helemaal uitgezocht hoe dat werkte en nu is er een tuin gebouwd waar vlas wordt verbouwd. Nu worden er tafellinnen en wandkleden gemaakt met dat vlas. Ro ontwerpt ze en samen met de mensen op de dagbesteding worden ze gemaakt en verkocht.”

‘Het kunstwerk moet ook iets terugdoen voor de stad’

Een ander voorbeeld van zichtbare kunst in de maatschappij is de ecologische muurschildering van beeldend kunstenaar Anne Groot. “Anne wil een muurschilderij maken dat tegelijkertijd luchtzuiverend werkt. Het is dus niet alleen kunst, maar ook nog eens een klimaatdoel.” Vanwege technische oorzaken kon de muurschilderij nog niet worden gerealiseerd. Dat project loopt dus nog. “Maar,” zegt Gerard, “Anne heeft niet stilgezeten. Ze is momenteel internationaal aan het doorbreken en heeft een prive-expositie in Parijs die binnenkort ook in Alkmaar te zien is.”

Inloopmiddag

Het zijn allen Alkmaarders die (in)nationaal doorbreken, die Alkmaar cultureel en artistiek op de kaart zetten. “De Makersimpuls werkt én we hebben weer plek.” Gerard roept alle creatieve makers uit Alkmaar op om naar de inloopmiddag te komen op woensdag 24 mei tussen 14:00 en 17:00 in het gebouw van Artiance. De masterclasses beginnen in juni. Je kunt je hiervoor aanmelden via www.alkmaar.nl/makersimpuls.

Afbeelding