Nanda wil op positieve manier kennis overbrengen: ‘Elke stap is er één in de goede richting’

Duurzaam
Nanda geeft lessen en tours in stand up paddelen en houdt regelmatig cleanups.
Nanda geeft lessen en tours in stand up paddelen en houdt regelmatig cleanups. (Foto: Richard Rood)

ALKMAAR – In dit derde interview voor onze Mei Plasticvrijrubriek spreken we met Alkmaarder Nanda van den Ham van El Kombi. Nanda geeft lessen en tours in stand up paddelen, houdt regelmatig cleanups in de Alkmaarse wateren, maar is ook een voorvechter van de zero waste lifestyle. Via een positieve aanpak en door op een leuke en ludiek manier haar kennis over te brengen, hoopt Nanda mensen bewust te maken van de impact van plastic en afval op het milieu en onze klimaat. “Mijn uitdaging is nu om vooral de mensen die je niet snel bereikt het water op te krijgen.”

Door Roxanne Borgman

Als ik Nanda bel voor een interview komt ze net van het water af met een schoolklas. “We zijn het water op geweest om te suppen en zijn een aantal uur wezen trashwalken,” vertelt ze. “We haalden vier grote vuilniszakken op, zo’n 14,4 kilo! De bewustwording die je hiermee creëert is geniaal.” Het afval opruimen is voor Nanda het begin van haar lesje bewustwording aan de kinderen. “Ik vertel ook hoe je minder afval creëert, wat je ermee bereikt en dat we zo zorgen voor Schoon Water. Niet alleen is het leerzaam voor de kinderen, maar het is ook een gezamenlijke missie die ik heb met het Waterschap.” Met de kinderen gaat ze in gesprek over het afval dat ze hebben gevonden. “Ik vraag bijvoorbeeld waarom we zoveel flesjes gebruiken en of er andere manieren zijn om je drinken mee te nemen dan elke keer opnieuw een flesje te kopen in de supermarkt.”

Voorlichting

Educatie en voorlichting vindt Nanda belangrijk. “De gemeente doet wat ze kan om zwerfafval te verminderen. Zo is er bijvoorbeeld een programma Schone Buurt waarin de gemeente bewoners helpt om de buurt zelf schoon te houden. En in de zomer worden er in de parken extra kliko’s geplaatst voor afval. Maar hoe ga je zorgen voor minder afval? Daarvoor moet je toch echt de mensen bereiken en laten zien wat de mogelijkheden zijn.” 

‘Ik wil laten zien wat de mogelijkheden zijn’

Nanda geeft regelmatig gratis workshops in Wijkcentrum de Eenhoorn aan de Verdronkenoord. Deze worden omarmd door de gemeente waardoor deelname kosteloos is. Afgelopen weekend gaf ze daar nog de workshop over milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en hoe je zonder onnodige verpakkingen boodschappen kunt doen en bewaren. “Met die workshops geef ik letterlijk een kijkje bij mij in de keuken. En daarmee wil ik niet zeggen dat wat ik doe per se het beste is, maar wel dat dit één van de manieren is om je ecologische voetafdruk te verminderen.”

Cleanups

Naast de workshops houdt ze ook regelmatig trashwalks en cleanups op het water (Sup it up). Deelname is altijd gratis. “De mensen die hier op afkomen zijn al heel erg gemotiveerd om de wereld beter te maken. Ze zijn begaan met de natuur en het milieu en steken graag de handen uit de mouwen om de leefomgeving schoon te maken.” Deze activiteiten geven volgens Nanda veel positieve energie. “Je gaat er samen op uit en het is gezellig.” 

‘Mijn uitdaging is om mensen te bereiken die nog sceptisch zijn’

Nanda zou graag zien dat ze meer mensen kan bereiken die nog niet zoveel weten over de zero waste lifestyle, die misschien nog sceptisch zijn. “Door op het water te zijn ben je aanwezig. Mensen zien je. Het is een goede manier om aandacht te vragen voor het klimaat. Ik laat mensen ook zien wat we al hebben opgehaald. ‘Wat veel!’ zeggen ze dan. Dat is altijd een goed moment om mensen uit te nodigen om een keertje mee te gaan.”

Wil je ook een keer het water op om de stad schoon te maken? Of ben je benieuwd naar de Zero Waste Lifestyle? Ga dan naar elkombi.nl/agenda/.

Nanda is een voorvechter van de zero waste lifestyle.