`Ik droom van keepen in Nederlands elftal` - Paulina Quaye neemt deel aan La League meidentoernooi VV

Nieuws
broer Jonathan Quaye (speler van Achilles’29), Paulina en vader Isaac. (Foto: Susan Rozemeijer)
broer Jonathan Quaye (speler van Achilles’29), Paulina en vader Isaac. (Foto: Susan Rozemeijer) rodi.nl

ALKMAAR- La League, de wereldwijde voetbal community voor meiden en hun fans, is een initiatief van Plan Nederland. La League organiseert in samenwerking met de Eredivisie Vrouwen voetbalevents speciaal voor meiden. Dinsdag 10 juli moedigen Eredivisie speelsters van VV Alkmaar - zoals
Paulina Quaye -
van 17:00 tot 20:00 uur meiden aan bij AFC ’34 aan de Robonsbosweg 10, 1816 MK in Alkmaar. De meest getalenteerde meisjes stromen door naar de La League finale in september. Meiden van negen tot en met zestien jaar én hun vaders kunnen zich inschrijven via www.laleague.com.

De twintigjarige profkeeper Paulina Quaye neemt 10 juli deel aan het meidentoernooi in Alkmaar. Paulina heeft nog twee voetballende broers. Isaac jr. en Jonathan spelen beiden bij Achilles’29 . Voetbal zit het gezin dus duidelijk in het bloed. In een openhartig interview met Paulina en haar vader Isaac vertellen ze over investeringen, gelijke kansen en dromen.

Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland. Tegelijkertijd stelt dit niet zoveel voor in verhouding tot mannenvoetbal. Hoe kijk jij hiertegen aan binnen de Eredivisie?

Paulina: “Wanneer een speelster veel tijd investeert in sport en ondanks haar inspanningen niet financieel kan rondkomen, dan is zij helaas genoodzaakt voor een maatschappelijke carrière te kiezen. Ik studeer aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding aan de Hogeschool Van Amsterdam. Ik hoop dat ik na mijn afstuderen op een gegeven moment kan rondkomen van voetbal.”

In 2007 is door de KNVB de basis gelegd voor een Eredivisie voor vrouwen. Er is nog een weg te gaan om het voetbal voor vrouwen te professionaliseren. Wat kan er al beter in een vroeg stadium?

“Gelijke kansen voor jongens en meisjes. Meisjes van eenzelfde leeftijdscategorie worden vaak bij elkaar gezet zonder dat er gekeken is naar de niveauverschillen. Als meiden daar zelf voor kiezen is dat prima, maar als ze hogerop willen moeten ze daar ook de kans voor krijgen. Talentvolle jongens hebben die keuze namelijk wél.”

De KNVB geeft aan dat teamsfeer heel belangrijk is om leden te behouden. Hoe zie je de rol van een trainer
?
Isaac: “De trainer bij haar eerste club zag haar kwaliteit wel, maar wilde geen meisjes in de selectie. Op dat moment heeft Paulina de keuze gemaakt weg te gaan. Bij een latere club werd zij juist begeleid door een trainer die haar wél heeft gemotiveerd het beste uit zichzelf te halen.”

Heb je wel eens vaker lastige besluiten genomen om je focus te houden?

Paulina: “Ik speel sinds juli 2017 bij VV Alkmaar. Het jaar ervoor was ik bij Ajax tweede keepster. Ik wil zo veel mogelijk wedstrijden spelen, vandaar dat ik heb besloten de overstap te maken naar VV Alkmaar.”

Wat is het meest ingrijpendste dat je tot nu toe hebt gedaan om je droom na te jagen
?
Paulina: “Ik ben na een open dag van CTO Topsport Amsterdam op 16-jarige leeftijd het huis uitgegaan. Sindsdien woon ik op kamers in een studentenflat.”

Als je ouders je niet zo hadden gesteund, hoe had je leven er dan uitgezien?

Paulina: “Waarschijnlijk had ik mezelf veel minder ontwikkeld en was ik uit beeld geraakt bij de KNVB.”

La League motiveert meiden, ondersteund door hun vader en andere fans, om te voetballen en zolang mogelijk door te spelen. La League organiseert daarom voetbalevents in Nederland voor meiden en hun fans. In Brazilië en Nicaraqua zet La League voetbal in om kind zwangerschappen en kind huwelijken tegen te gaan. Wat is jouw ervaring met La League?

Paulina: “Ik moedig de meiden 10 juli aan, en zal de beste meiden scouten voor de finale in september. Vorig jaar was ik ook aanwezig bij de finale in het Olympisch stadion. Dit was hartstikke leuk om te doen. De vader-dochter wedstrijden vond ik ook geweldig om te zien.”

Wat is jouw ultieme droom?

Paulina: “Ooit keepen in het Nederlands elftal. En ik zou graag fulltime bij een profclub spelen.”

Paulina leeft al vijf jaar in een volwassen wereld. Hoe beschermen jullie haar hierin
?
Isaac: “Paulina weet goed wat ze wil en neemt ons hierin mee. Wij begeleiden haar in de keuzes die zij maakt door erover te praten en haar bij te staan.”

Wat heeft voetbal je gebracht aan eigenwaarde
?
“Keepen is een belangrijke positie. Op het moment dat ik het goed doe voelt het geweldig, maar als ik fouten maak kunnen we de wedstrijd verliezen. Ik leer hierdoor om te gaan met teleurstellingen.”

Door: Susan Rozemeije
r

broer Jonathan Quaye (speler van Achilles’29), Paulina en vader Isaac. (Foto: Susan Rozemeijer)