120 meer boetes voor rijden onder invloed

Nieuws
Alkmaar staat in de top 3, met Amsterdam en Zaanstad boven zich.
Alkmaar staat in de top 3, met Amsterdam en Zaanstad boven zich. (Foto: energepic.com)

ALKMAAR - In Alkmaar zijn vorig jaar 325 bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed. Dat is 120 bekeuringen meer dan het jaar ervoor. Noord-Holland breed werden er ook meer boetes uitgeschreven. In een jaar tijd werden 7.405 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van 29% ten opzichte van 2021 en het hoogste aantal boetes sinds 2012. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente Politiecijfers. 

Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie. “Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaalt. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld”, aldus autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer.

Vooral in Amsterdam werden in 2022 flink meer bestuurders op de bon geslingerd. In de gemeente werden vorig jaar 3.075 bestuurders betrapt: 460 meer dan in 2021. De top 5 Noord-Hollandse gemeenten met de sterkste toename van het aantal proces-verbalen voor rijden onder invloed: Amsterdam: toename van 460 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed. Zaanstad: Toename van 205 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed. Alkmaar: Toename van 120 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed (325 bekeuringen in totaal in 2022). In slechts 5 van de 44 Noord-Hollandse gemeente was vorig jaar een afname van het aantal verkeersdeelnemers die werden betrapt voor rijden onder invloed.