Pelgrimspad in Noorwegen

Nieuws

ALKMAAR - Ria Warmerdam, Carla Joustra en Alexander van Hoboken vertellen vrijdagavond 22 januari over pelgrimspad het Olavspad in wijkcentrum Overdie aan Van Maerlanstraat 8-10 in Alkmaar. De sprekers gaan in op de historie van het pad, op hun wandelervaringen en op het uitbrengen van de eerste Nederlandse gids. Zij doen dit op uitnodiging van de vereniging Nederland-Noorwegen regio Noord-Holland noord. Aanvang 19.30 uur. Entree: leden € 2,00 en niet-leden € 5,00.
Noorwegen is al een enorm land waar men eindeloos kan wandelen, maar wie van lange-afstand-wandelen houdt kan eens denken aan het 643 kilometer lange pelgrimspad van Oslo naar Trondheim; een route die middeleeuwse pelgrims liepen, op weg naar het graf van de heilige Olav.
Nidaros, de oude naam van Trondheim, behoorde met Santiago de Compostela, Rome en Jeruzalem tot de vier belangrijkste bedevaartsoorden van de middeleeuwen. Sinds 1997 is deze route opnieuw toegankelijk gemaakt voor de hedendaagse wandelaar. De populariteit van het Olavspad is groeiende, maar is in vergelijking met de route naar Santiago een oase van rust. Het pad doorkruist de hele ‘druppel’ van Noorwegen, een land vol zuivere lucht en eindeloze natuur. De wandelaar loopt door boerenland, langs het grootste meer van Noorwegen, door het bosrijke Gudbrandsdal dat steeds hoger en smaller wordt, trekt over de ruige hoogvlakte Dovrefjell en daalt af naar het Trondheimfjord en de kathedraal van Trondheim.