Orthocenter Stationsweg: ‘Ze zijn soms zo op hun gemak, dat ze in de stoel in slaap vallen’

Ondernemen in Alkmaar
Praktijk Orthocenter aan de Stationsweg te Alkmaar is nu ruim een jaar operationeel.
Praktijk Orthocenter aan de Stationsweg te Alkmaar is nu ruim een jaar operationeel. (Foto: Aangeleverd)

ALKMAAR - Orthocenter is de grootste orthodontieketen in Nederland. Haar missie is om verschil te maken door het leveren van kwalitatieve zorg aan iedereen die een mooi gebit wil. Elke patiënt krijgt een professionele, deskundige en persoonlijke behandeling in één van de 52 praktijken door heel Nederland. Zoals in de geheel vernieuwde praktijk aan de Stationsweg in Alkmaar. Deze praktijk zit er nu ruim een jaar en was voorheen jarenlang gevestigd aan de Rhijnvis Feithlaan bij verkeersplein Kooimeer. Het was de tweede praktijk die Orthocenter in Noord-Holland opende. Sinds augustus jongstleden zit er een nieuw team dat met zorg en passie hun vak uitoefent. Praktijkassistente Marlies vertelt waarom het beroep haar zo boeit en receptioniste Anja geeft een kijkje in het reilen en zeilen van de Alkmaarse praktijk.

Het team aan de Stationsweg bestaat uit zes professionals inclusief leerling. Juan Lorente werkt sinds 2014 als tandarts voor orthodontie bij Orthocenter. Hij wordt bijgestaan door vier kundige praktijkassistenten en een vriendelijke en veelzijdige receptioniste die als gezicht van de organisatie aan de voorzijde alle zenuwachtige kinderen op hun gemak stelt en van alle informatie voorziet.

‘Ik vertel ze precies wat er gaat gebeuren’

Anja: “Kinderen en jongeren zijn vaak angstig, maar we leggen stap voor stap uit wat we gaan doen. Het is niet zo van: ‘Ga maar liggen, mond open, en we gaan aan het werk’. Dat werkt niet zo en daar houden we dan rekening mee.” Marlies vult aan: “Je merkt het ook als ze in de stoel zitten. Dan vraag ik ook of ze het spannend vinden en dan laat ik ze eerst rustig aan de stoel wennen en pak ik mijn spullen erbij. Ik vertel wat ik allemaal ga gebruiken en wat er precies gaat gebeuren.” Marlies merkt dat patiënten dit prettig vinden en dat ze er rustig van worden. Met een lach vertelt ze: “Ze zijn soms zo op hun gemak, dat ze in de stoel in slaap vallen.”

Financiën

Orthodontie zit niet in het basispakket en voor veel mensen is een behandeling, die zo twee jaar kan duren, zonder aanvullende verzekering veel geld. “Voordat je aan een beugel begint is het belangrijk dat je je financiën op orde hebt. We proberen de patiënt daarin ook te beschermen en vragen altijd of ze navraag gedaan hebben bij de zorgverzekering of ze voor vergoeding in aanmerking komen voor orthodontie,” vertelt Anja. “We geven van te voren een behandelplan mee met een kostenbegroting zodat je precies weet wat we gaan doen en hoeveel het ongeveer gaat kosten. Sommigen zullen eerst naar een tandarts of parodontoloog (tandvleesproblemen, red.) moeten voor bijvoorbeeld een gaatje voordat ze aan een beugel kunnen beginnen. Ze krijgen alle tijd om erover na te denken en dan houden we contact over de voortgang.”

Eerste consult nu gratis

“Naast de kosten voor een beugel moet je ook elke maand op controle komen,” vult Anja aan. “We hebben nu een speciale actie waarmee mensen van 1 november 2022 tot en met 30 april 2023 gratis op eerste consult kunnen komen ter waarde van €23,45. We kijken dan of een behandeling al nodig is. Ik help patiënten ook vaak als ze bijvoorbeeld de nota’s van de verzekering niet begrijpen of niet weten hoe ze verzekerd zijn. Dankzij het gratis eerste consult kunnen mensen dan ver van te voren hun verzekering regelen.” Verder vertelt ze: “En als je daarna ook nog eens een leuke review achterlaat, dan kun je ook kans maken op een elektrische tandenborstel van Oral-B.”

Passie voor het vak

Marlies is al 22,5 jaar praktijkassistent bij Orthocenter. Ze begon er als leerling vanuit de tandartsassistentenopleiding en is nooit meer weggegaan. “Ik wist eigenlijk al heel snel dat ik in de orthodontie wilde gaan werken, ook omdat ik zelf een beugel heb gehad en ik het werk dat ze deden erg leuk vond. Je werkt ook zelfstandig aan de stoel en je volgt het proces van begin tot eind.” Marlies en Anja zien regelmatig kinderen van tien á elf jaar zenuwachtig de praktijk binnen komen en zo’n twee tot tweeëneenhalf jaar later weer als puber vertrekken. “Het is een mooi proces om mee te maken,” vertelt Marlies. “Je ziet door de jaren heen dat hun gebit steeds mooier wordt en dat ze er zo blij mee zijn. Als ik de beugel er uithaal, het gebit schoonmaak en de spiegel aangeef, dan hebben ze altijd een big smile. Sommige kinderen herkennen zichzelf niet eens meer terug.”

‘Ze gaan met een big smile weg’

Anja: “En als patiënten aan de balie komen vertellen dat ze niet weten wat voor beugel ze krijgen. Dan pak ik de doos met voorbeelden erbij en dan laat ik ze zien wat er allemaal is. Dan merk je dat ze zich ontspannen. Dan zeg ik altijd: ‘Je bent niet de eerste die een beugel krijgt en zéker niet te laatste!’

Meer informatie via www.orthocenter.nl.