Oranje flets of juist glansrijk op WK 2022 in Qatar?

Oranje
Oranje speelde in de Nations League voor het eerst in het WK-tenue tegen België.
Oranje speelde in de Nations League voor het eerst in het WK-tenue tegen België. (Foto: ANP/Maurice van Steen)

Het gloednieuwe shirt waarmee Oranje op het WK 2022 in actie komt is voer voor discussie. De een vindt het mooi, de ander vindt het lelijk en meer geel dan oranje. Je kunt het flets noemen, maar ook glanzend en fluweelachtig. Het is aan Oranje om in Qatar te laten zien wat het echt is.

Slechts eenmaal heeft Oranje zich in het nieuwe shirt getoond. Tegen België was het spel eerder flets dan glansrijk, maar er werd wel met 1-0 gewonnen. Het is even wennen na jaren van shirts in lekker harde varianten oranje, maar geel is het zeker niet. Een werveling van een sinaasappelschil en laseroranje, zo noemen de ontwerpers van Nike het. De speling van licht en donker roept het beeld van dansende manen van een leeuw op, aldus de makers, die ook nog eens de vloeibaarheid van het beroemde Nederlandse totaalvoetbal er in hebben gelegd.

Symboliek WK-shirt Oranje

Kortom, Nike heeft weer heel wat symboliek in het WK-shirt gestopt. Op sociale media moest het kleinood met de trotse leeuw het behoorlijk ontgelden. Verschrikkelijk, afschuwelijk, lichtoranje, pijn aan de ogen en gele leeuwen, zijn zomaar wat meningen. 

Schoonheid van WK-shirt maakt of breekt het sportieve succes 


Laat Oranje de leeuw glanzen op het WK? Beeld: Nike

Fans willen deze versie - zo melden ze - zeker niet hebben. Dat werd in 1988 ook gezegd van het toen door Adidas vervaardigde visgraatshirt, dat nog een stuk fletser oogde dan het nieuwe WK-tenue. Fans hulden zich toch massaal in het shirt op de tribunes en voor de buis en mede door de historische EK-winst heeft het inmiddels een ware cultstatus bereikt. Onlangs werd het nog opgenomen in de top 50 van mooiste voetbalshirts ooit door France Football.

Een gouden winst?

Op de lijst van France Football eindigde het jaren zeventig shirt van Ajax als eerste en dat van het Nederlands Elftal uit 1974 als derde. Het is duidelijk dat sportief succes de schoonheid van het shirt kan maken of breken. De manschappen van Louis van Gaal moeten de uitkomst geven in de modediscussie over het nieuwe shirt. Wordt het een fletse vertoning of laten zij het oranje glanzen met fluweel spel? Het legioen hoopt op het laatste en dan ziet het lichtoranje er plotseling uit als goud!