Ruim honderd teams bij Alkmaarse roeiwedstrijd

Sport
Ruim honderd teams bij de landelijke roeiwedstrijd in Alkmaar.
Ruim honderd teams bij de landelijke roeiwedstrijd in Alkmaar. (Foto: archief)

ALKMAAR - ARZV Roei organiseert zondag 21 april tussen 10.45 en 16.00 uur oor de 39ste keer de AA Race, een landelijke roeiwedstrijd. Uit het hele land komen ruim honderd teams naar Alkmaar om op het water de strijd met elkaar aan te gaan. De wedstrijd van 4 kilometer wordt geroeid op het Alkmaar Kolhorn Kanaal. De start is bij de Broekhornerburg in Langedijk. De finish is bij de Nollenburg in Alkmaar. Vanaf daar is het 500 meter roeien naar de locatie van ARZV Roei aan de Beverdam (gelegen aan de Hoornse Vaart).

De wedstrijd is verdeeld in drie heats. In de ochtend wordt de junioren heat en de eerste heat voor volwassenen gevaren. Om 14.00 uur ’s middags start de tweede heat voor volwassenen. Iedere vereniging neemt hun eigen boten mee. De boten worden door de roeiers in elkaar gezet en wedstrijd-klaar gemaakt op het parkeerterrein voor de vereniging op de Beverdam 1. De AA Race wint de afgelopen jaren sterk aan populariteit onder roeiers uit het hele land. Net als de afgelopen jaren wordt er aan het einde van de dag samen gegeten om de dag op een leuke manier met elkaar af te sluiten. 

ARZV Roei ontvangt ook dit jaar een grote groep roeiers uit het Engelse Bath. Al meer dan dertig jaar is er een hechte vriendschap tussen ARZV Roei en de Minerva Rowing Club. In het voorjaar komen de Engelsen naar Alkmaar om mee te doen met de AA Race. In het najaar gaan de Alkmaarse roeiers naar Bath voor een tegenbezoek.