Reuzen van het Ontzet openen Kaeskoppenstad

Uitgaan
Prachtige historische taferelen tijdens Kaeskoppenstad.
Prachtige historische taferelen tijdens Kaeskoppenstad. (Foto: Lucienne van der Stouwe)

ALKMAAR - Viswijven, dronkenlappen, bedelaars én reuzen van bijna vier meter hoog. Ze lopen allemaal weer mee in de Bonte Stoet, hét begin van Kaeskoppenstad. De stoet vol zestiende-eeuwse figuren loopt over de Laat en via de Langestraat richting de Mient. Daar overhandigt burgemeester Anja Schouten bij de poort van Kaeskoppenstad de sleutel van de stad voor twee dagen aan Floris van Teylingen, burgemeester van Kaeskoppenstad. Alkmaars grootste historische spektakel vindt plaats op zaterdag 3 en zondag 4 juni. De poorten gaan zaterdagmiddag om 12.00 uur open. Tickets zijn verkrijgbaar via www.kaeskoppenstad.nl.

De reuzen zijn historische figuren die bij het Ontzet van Alkmaar in 1573 een grote rol speelden, zoals Willem van Oranje, Filips II, Jacob Cabeliau, Diederick Sonoy en Trijn Rembrandts. Tijdens de Bonte Stoet lopen drie van deze gigantische poppen mee en tijdens Kaeskoppenstad zijn ze te zien in de Laurentiuskerk. Elk jaar wordt Kaeskoppenstad nét weer even anders en beter en daar kijkt Rowy Onrust - uit naam van Stichting Kaeskoppenstad - naar uit. “Dit zijn piekweken qua drukte om alle puntjes op de i te zetten. Met zoveel vrijwilligers die in verschillende disciplines actief zijn, is scherpte nodig en dat zorgt voor gezonde spanning. Het moet natuurlijk allemaal wel kloppen. Het grootste verschil met vorig jaar? De reusachtige poppen! Dat is dus letterlijk het grootste verschil en ook de impact van zo’n project is best groot. Denk bijvoorbeeld aan een bouwteam dat de constructie maakt, de enorme kledingstukken die nodig zijn en het transport richting de kerk. Het is gewoon spannend of alles zo uitpakt als we van tevoren hebben bedacht. En of alles heel blijft bijvoorbeeld. Die spanning is ook nodig want dat houdt ons scherp. Vorig jaar werkten we voor het eerst met zes themastraten en daar waren we erg tevreden over. Dat krijgt dus een vervolg, nog meer uitgewerkt. In de straat Kommer & Kwel waar de pestlijders het uitschreeuwen, voegen we bijvoorbeeld een nieuw geurelement toe waardoor de beleving nog sterker wordt.”

Kaeskoppenstad AlkmaarKaeskoppenstad Alkmaar (Foto: Lucienne van der Stouwe)

Bezoekers

Vorig jaar waren er zo’n 20.000 bezoekers, maar het is geen doel op zich om dat aantal te overtreffen. “Het gaat ons om kwaliteit, niet om kwantiteit. We willen Kaeskoppenstad elk jaar verbeteren. Bezoekers komen uit de regio, maar ook daarbuiten. Vorig jaar hebben we ook landelijke media ingezet voor de promotie en daar liften we nu nog wat op mee, merken we. Het evenement is bekender geworden, daar profiteren we nu van. Het is ook een echt Alkmaars verhaal en dat verhaal delen we graag. We zijn bijna klaar en hebben er zin in. We hebben voldoende figuranten en er staat een fantastische ploeg klaar om er weer een onvergetelijk weekend van te maken. We zoeken nog wel wat vrijwilligers voor de catering ‘s ochtends om samen duizenden broodjes te smeren. Ook zoeken we nog kappers om haren op te steken of in te vlechten zodat de figuranten er piekfijn uitzien. Het faciliteren van de figuranten is een operatie op zich. Maar het is allemaal weer waanzinnig leuk en het enthousiasme van alle teams werkt aanstekelijk; heerlijk dat het eindelijk weer mag beginnen!”

Prachtige beelden: Alkmaar terug in de tijd. (Foto: La Luuz Fotografie)

Tickets

Om piekdrukte in de smalle straten te voorkomen en bezoekers zoveel mogelijk te spreiden, werkt Kaeskoppenstad ook dit jaar met tijdsloten. Bezoekers kunnen het historische spektakel op 3 en 4 juni tussen 12.00 en 17.00 uur bezoeken op starttijden. Wie eenmaal binnen is, mag net zo lang blijven als gewenst. Wie nu zijn tickets bestelt, betaalt 4,75 euro en 1,50 euro voor kindertickets. Ook op de dag zelf is het mogelijk om tickets te kopen aan de kassa in het Waaggebouw. Die kosten dan 6 euro. Meer informatie en tickets op www.kaeskoppenstad.nl

Ook dit jaar zijn er weer zes themastraten. (Foto: Lucienne van der Stouwe)