Smullen van oude auto’s en kermis op nieuwe locatie buiten centrum

Nieuws
De stoet auto's komt aan in Aarlanderveen.
De stoet auto's komt aan in Aarlanderveen. Foto: Rob Langerak

ALPHEN AAN DEN RIJN- De jaarmarkt en de feestweek eromheen gaan ook dit jaar niet door. Wel is in aangepaste stijl de Oldtimerdag gehouden en was het dagenlang druk bij de vele attracties op het kermisterrein. De stoet met oude auto’s vertrok zaterdag vanaf de dagcamping voor een Concours d’Elegance langs alle kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn. De kermis is dit jaar buiten het centrum. Tot en met vanavond is die te vinden op het C.P. Mulderveld, de parkeerplaats bij voetbalclub ARC.

Rob Langerak

Opvallend is het grote aantal verkeersregelaars en andere vrijwilligers rond het terrein bij de Zegerplas, waar de eigenaren van de oldtimers zich zaterdagochtend melden. Na een kop koffie nemen zij de tijd om de bolides van de andere deelnemers en een oude reportagewagen (die niet meerijdt) te bewonderen. Het is een intiem feestje, want waar de auto’s normaliter na een klein rondje in de Hooftstraat worden opgesteld, is er nu alleen een uitgebreide rondrit van honderd kilometer door de omgeving. “Vandaar ook het grote aantal vrijwilligers, dat straks de kruispunten bemant en andere weggebruikers tegenhoudt”, zegt Marcel Benschop, voorzitter van de Stichting Oldtimerdag. “Wij zijn dus erg blij met al die vrijwilligers.” Hij vertelt dat er dit jaar 75 auto’s meedoen, waarvan de oudste uit 1927 komt.” Hoewel hij blij is dat de dag in aangepaste vorm doorgaat, hoopt hij dat het 40-jarig jubileum volgend jaar, weer als vanouds doorgaat.

Bijpassende kleding

Het ‘ouwetje’ is de T-Ford van de heer Van der Spoel, die gehuld in bijpassende kleding vertelt dat hij zelf niet veel hoefde op te knappen. “Dat had de vorige eigenaar gelukkig al gedaan”, zegt hij glunderend. Vlakbij staan een hoop andere oude auto’s te blinken. De Alphense Annemarie de Boer is er met een Daffodil 32 de Luxe uit 1966. Zij legt uit dat de luxe bestaat uit de benzinemotor en een heus ventilatiesysteem; omdat de achterraampjes open kunnen. “Wij zijn er echt super zuinig op, We hebben hem gekocht van een Nederlandse liefhebber die in Frankrijk woont. Hij was dus al in goede staat, maar hij is nog niet helemaal af. Gelukkig zijn er via de Daf-club nog volop onderdelen te koop.” 

“Wij hebben dit zo gemist”

Om 10.00 uur vertrekken de auto’s in kolonne richting Aarlanderveen en Nieuwkoop. Daarna gaat de stoet via Zwammerdam, Bodegraven, Boskoop, Hazerswoude en Koudekerk richting lunch aan de Hoorn in Alphen. Vervolgens volgt een rit in noordelijke richting. Als de auto’s rond 15.00 uur terugkeren op de dagcamping is een paar honderd meter verderop de kermis als in volle gang. 

Bij het omheinde terrein waarschuwt een bord dat het druk is en dat gaat gepaard met het verzoek om 1½ meter afstand te houden. Dat blijkt redelijk te doen, dus volgens een exploitante van gokkraam Monsterdrop uit Wychen mag het nog wel drukker. “Wij hebben dit zo gemist. Het is heel verwarrend dat dit in de ene gemeente wel mag en in andere niet.” Vlakbij geniet de 12-jarige Eline uit Leimuiden van een grote suikerspin. Zij is met een groepje vriendinnen al bijna de hele middag op de kermis. “Best een mooie plek hier. We zijn hier gebracht en zijn al in veel attracties geweest.”. Wouter en zijn zoontje spelen verwoed bij de Pusher, waarbij je met muntjes moet proberen waardepunten te scoren. “Best verslavend, maar ik heb net weer 500 en 1000 punten in the pocket.”

Geen overlast

Bij ARC zijn ze blij dat de verwachte overlast is uitgebleven. “Bezoekende clubs waren juist vol lof over de manier waarop de omleidingen zijn aangegeven.” Ook in de wijk Beerendrecht is amper sprake van parkeeroverlast. De kermis duurt nog tot elf uur vanavond.